Presedintele Traian Basescu, declaratii de presa, de la ora 15.30
Despre articolul 276 din Codul Penal Articolul 276 Cod Penal, cel in care se prevad urmatoarele: fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale, referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda. De aceea, atac propunerea legislativa de abrogare la Curtea Constitutionala, in speranta ca acolo voi avea castig de cauza, daca nu am avut in Parlament si in relatia cu Guvernul, care sustine abrogarea articolului, in numele unei iluzorii libertati de exprimare. Trebuie sa ne amintim pretul cu care am privatizat-o, il replatim si diferenta, cat a costat retehnologizarea, o analizam dupa ce constatam daca evaziunea fiscala si spalarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost cumva mai mare. I-a dat banii din acciza, aia parte a statului roman, pe care daca benzina e de la Lukoil sau de la Petrom sau de la Rompetrol, aceiasi bani trebuie sa-i dea statului roman, ca e vorba de acciza.
Principalele declaratii ale presedintelui:
Sigur ca o sa incep cu tema la zi, cu decizia CSM-ului si cu abordarea pe care a avut-o un domn judecator. Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa o faca pana si mai prost decat o facem noi, politicienii.
Astazi, am inteles ca un domn magistrat a considerat ca, in conferinta mea de presa, am afectat justitia pentru ca as fi dat date din dosar. Faptul ca am apreciat - si acest lucru rezulta din comunicatul DNA - ca sunt unii fosti ministri care au luat bani si foloase necuvenite - si aceste afirmatii sunt despre doamna Andronescu, despre domnul Sandu, despre domnul Mihai Tanasescu - si sunt alti fosti ministri care sunt acuzati de abuz in serviciu, nimeni nesuspectandu-i, cel putin la ora comunicatului, ca ar fi incasat bani. Deci, acest lucru a fost dezbatut si public si nu inteleg de ce pe domnul magistrat l-a deranjat daca a auzit-o si din gura presedintelui? Si cand am spus ca sunt ministri care nu sunt suspectati ca au luat bani, m-am referit la Funeriu si la Vreme, toti ceilalti fiind si cu suspiciunea de a fi primit foloase necuvenite: bani sau in obiecte pentru ei sau pentru altii.
De asemenea, am afirmat ca toti cei cinci, la ora la care eu am cerut inceperea urmaririi penale, nu aveau nicio calitate, pentru ca nu eu le dau calitatea, calitatea le-o dau procurorii, dupa ce discuta cu ei, dupa ce ii investigheaza, dupa ce iau declaratii. Deci, acei cinci ministri, unii acuzati de lucruri mai grave, altii acuzati de lucruri mai putin grave, nu aveau nicio calitate. Mai afirmam, deci, din punctul meu de vedere, ca urmare a faptului ca am cerut inceperea urmaririi penale, ancheta poate sa continue si cred ca orice intarziere a Parlamentului este daunatoare pentru credibilitatea Parlamentului Romaniei. Nicaieri nu veti gasi, in dosar, o asemenea afirmatie, iar domnul magistrat trebuie sa stie ca presedint... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro