Presedintele socialistilor europeni ii solicita premierului canadian eliminarea vizelor pentru Romania si Bulgaria

Presedintele socialistilor europeni ii solicita premierului canadian eliminarea vizelor pentru Romania si Bulgaria

Scrisoarea lui Gianni Pittella adresata premieurlui canadian, Justin Trudeau: Problematica politicii recente a Canadei cu privire la vizele pentru cetatenii UE din Romania si Bulgaria a atras atentia si a generat o oarecare ingrijorare in Europa, in general si in Parlamentul European, in mod special. Mai presus de toate, se bazeaza pe Declaratia comuna adoptata la Summit-ul UE-Canada din data de 26 septembrie 2014, care a marcat cu succes incheierea negocierilor privind SPA si CETA si a abordat problema vizelor in termeni fara echivoc: "Ne angajam sa asiguram, cat mai curand posibil, calatoria fara vize intre tarile noastre pentru toti cetatenii canadieni si ai UE si astfel, acestia sa beneficieze pe deplin de noile oportunitati economice si comerciale create intre Canada si UE".

acum 74 luni (13 Jul 2016)

Scrisoarea lui Gianni Pittella adresata premieurlui canadian, Justin Trudeau:

Problematica politicii recente a Canadei cu privire la vizele pentru cetatenii UE din Romania si Bulgaria a atras atentia si a generat o oarecare ingrijorare in Europa, in general si in Parlamentul European, in mod special.

Cu aceste valori in minte, va scriu astazi pentru a pleda pentru o finalizare rapida si benefica a muncii depuse de mai bine de 24 de luni, la nivel administrativ si politic, de catre functionari din UE, Canada, Romania si Bulgaria, in vederea eliminarii vizelor turistice pentru toti cetatenii UE. Un astfel de rezultat trebuie sa fie pe deplin in conformitate cu declaratiile repetate din cadrul reuniunilor la nivel inalt UE-Canada, care au avut loc incepand cu anul 2007 si care au indicat in mod clar ca eliminarea vizelor pentru toti cetatenii din Statele membre UE reprezinta un obiectiv comun, care trebuie sa fie atins "cat mai curand posibil" (Berlin - 4 iunie 2007, Quebec City - 17 octombrie 2008, Praga - 6 mai 2009, Bruxelles - 5 mai 2010). Mai presus de toate, se bazeaza pe Declaratia comuna adoptata la Summit-ul UE-Canada din data de 26 septembrie 2014, care a marcat cu succes incheierea negocierilor privind SPA si CETA si a abordat problema vizelor in termeni fara echivoc: "Ne angajam sa asiguram, cat mai curand posibil, calatoria fara vize intre tarile noastre pentru toti cetatenii canadieni si ai UE si astfel, acestia sa beneficieze pe deplin de noile oportunitati economice si comerciale create intre Canada si UE".

Mi-a fost adus in atentie faptul ca, neapartenenta Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este utilizata de anumite state, inclusiv de Canada, ca o justificare pentru tratarea cetatenilor acestor tari diferit fata de alti cetateni ai UE.

In primul rand, se pare ca exista o credinta falsa ca, din moment ce Romania si Bulgaria nu fac parte din spatiul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro