Presedintele Iohannis participa la Forumul "Noi perspective ale Parteneriatului Strategic SUA-Romania"

Presedintele Iohannis participa la Forumul

Discursul presedintelui Klaus Iohannis: Imi face o deosebita placere sa particip la acest forum de dialog dedicat Parteneriatului Strategic, in contextul celebrarii a 135 de ani de relatii intre cele doua tari. Doamnelor si domnilor, Parteneriatul Strategic cu SUA reprezinta un reper fundamental al politicii externe a Romaniei si va continua sa ocupe acelasi loc important in arhitectura politicii noastre externe alaturi de apartenenta la NATO si la UE.

acum 112 luni (30 Mar 2015)

Discursul presedintelui Klaus Iohannis:

Imi face o deosebita placere sa particip la acest forum de dialog dedicat Parteneriatului Strategic, in contextul celebrarii a 135 de ani de relatii intre cele doua tari. Pentru multi dintre dumneavoastra, congresmenul Michael Turner nu mai are nevoie de prezentare: e un adevarat prieten si un sustinator al Romaniei la Washington.

Doamnelor si domnilor, Parteneriatul Strategic cu SUA reprezinta un reper fundamental al politicii externe a Romaniei si va continua sa ocupe acelasi loc important in arhitectura politicii noastre externe alaturi de apartenenta la NATO si la UE.

Amplificarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezinta o prioritate majora in politica externa si de securitate a Romaniei. Aceaasta, sprijinita ferm de intreaga clasa politica si de cetatenii sai. Mai mult, relatia privilegiata dintre SUA si Romania e o garantie pentru stabilitatea intregii regiuni, in special in contextul de acum.

Parteneriatul cu SUA s-a dezvoltat pas cu pas si, de la momentul semnarii sale, a avansat pe o traiectorie ascendenta.

Romania doreste ca dialogul politic si colaborarea cu SUA sa continue si sa se diversifice in toate domeniile. Dimensiunea politico-militara si de securitate este componenta cea mai vizibila si dinamica a Parteneriatului. Operationalizarea sistemului american de aparare va incununa munca si dedicatia comuna si va reprezenta o contributie romano-americana valoroasa la securitatea transatlantica.

Romania va continua sa fie un partener de incredere al SUA in misiuni internationale. Cooperarea bilaterala in plan economic si in relatie directa cu aceasta, in educatie si cercetare, e esentiala nu doar pentru stimularea cresterii economice, ci si oamenii de afaceri americani interesati de potentialul economic deosebit al tarii noastre.

Investitiile americane reprezinta nu doar o sursa de finantare, ci si un ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro