Presedintele Iohannis, acuzat de "abuz de drept" si "uzurpare" a unui drept al Parlamentului

Presedintele Iohannis, acuzat de

Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat ieri, cu scorul de 203-94, o "Declaratie de reafirmare a prestigiului Parlamentului", initiata de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Klaus Iohannis arata ca, daca am urma logica Parlamentului, atunci deciziile viitoare date de CCR sau chiar de instantele de judecata ar putea fi apreciate drept "contestabile", in conditiile in care n-ar fi pe placul majoritatii parlamentare.

acum 50 luni (8 Mar 2017)

Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat ieri, cu scorul de 203-94, o "Declaratie de reafirmare a prestigiului Parlamentului", initiata de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. "Asemenea activitati uzurpa ilegal si abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la raspundere", se arata in documentul propus de liderul Senatului.

Declaratia a fost votata de PSD, ALDE, UDMR si grupul minoritatilor nationale. Practic, disputa lui Calin Popescu Tariceanu cu Klaus Iohannis a luat forma unei Declaratii a Parlamentului prin votul partidelor de la Putere. La randul sau, senatorul liberal Catalin Predoiu a spus: "Domnul Tariceanu a oferit azi Parlamentului un proiect de declaratie pe post de viagra politica, crezand ca in felul asta Parlamentul devine mai puternic. Iar parlamentarii de la PSD si de la ALDE au inghitit-o pe nemestecate".

Senatorul USR,Vlad Alexandrescu a concluzionat: "Presedintele nu a subminat rolul si prestigiul Parlamentului, ci l-a aparat, deoarece a cerut CCR sa constate ca Guvernul si-a exercitat abuziv competenta de legiferare". In ciuda acuzelor aduse institutiilor din sistemnul judiciar si presedintelui Iohannis, Declaratia adoptata in plen este un act "exclusiv politic" al Parlamentului, deci nu va produce niciun fel de consecinte juridice.

Reactia lui Iohannis

In replica, presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre anomaliile din Declaratia adoptata de Parlament. "In masura in care sunt calificate drept , Declaratia politica adoptata astazi de Parlament poate fi considerata o forma de presiune", sustine presedintele. Klaus Iohannis arata ca, daca am urma logica Parlamentului, atunci deciziile viitoare date de CCR sau chiar de instantele de judecata ar putea fi apreciate drept "contestabile", in conditiile in care n-ar fi pe placul majoritatii parlamentare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro