Presedintele Iohannis a promulgat Legea privind executarea pedepselor. Pentru conditii necorespunzatoare in puscarie, pedeapsa se scurteaza

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea legii de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, informeaza Agerpres. Noul act normativ arata ca "la calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicata".

acum 82 luni (14 Jul 2017)

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea legii de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, informeaza Agerpres.

Noul act normativ arata ca "la calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicata".

In forma propusa de Guvern se prevedea reducerea pedepsei cu 3 zile la fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, insa varianta formulata de Guvern a fost modificata de Parlament.

Conform noii legi, "se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare cazarea in oricare din situatiile urmatoare: cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, care se calculeaza, excluzand suprafata grupului sanitar si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerei de detinere la numarul de persoane cazate in camera respectiva; lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza, precum si a cerintelor de igiena;

Legea mai stipuleaza ca nu se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare ziua sau perioada in care persoana a fost internata in infirmerii din cadrul locurilor de detentie, in spitale din reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a MAI, a Ministerului Sanatatii.

De asemenea, dispozitiile nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro