Presedintele Iohannis a promulgat legea parteneriatului public-privat

Presedintele Iohannis a promulgat legea parteneriatului public-privat

Partenerii privati isi vor putea amortiza investitiile prin printr-un contract care le va da dreptul de a colecta si utiliza pentru derularea proiectului tarife de la utilizatorii bunului/ bunurilor sau serviciului public ce formeaza obiectul proiectului de parteneriat public-privat. CE a atras atentia ca legislatia in forma de atunci permitea inclusiv companiilor de stat sa primeasca astfel de contracte, ceea ce ar fi fost interpretat ca o forma de ajutor de stat.

acum 84 luni (23 Nov 2016)

Sunt astfel folosite capacitatile unor autoritati si companii private, care, prin contract cu statul si prin finantare privata totala sau partiala, realizeaza obiective de investitii pe care statul altfel nu ar avea capacitatea sa le duca la bun sfarsit.

Partenerii privati isi vor putea amortiza investitiile prin printr-un contract care le va da dreptul de a colecta si utiliza pentru derularea proiectului tarife de la utilizatorii bunului/ bunurilor sau serviciului public ce formeaza obiectul proiectului de parteneriat public-privat. CE a atras atentia ca legislatia in forma de atunci permitea inclusiv companiilor de stat sa primeasca astfel de contracte, ceea ce ar fi fost interpretat ca o forma de ajutor de stat. A ajuns la Senat in septembrie 2013 si a fost adoptata rapid, in luna noiembrie iar, dupa doar o luna, a trecut si de Camera Deputatilor. Nu a fost insa promulgata de presedintele de la acea vreme, Traian Basescu, el solicitand reexaminarea in luna ianuarie a anului urmator. Basescu a contestat un articol din lege care permitea denuntarea unilaterala a contractului de catre statul roman, pe motiv ca prevederea este atat ilegala, cat si nociva pentru mediul de afaceri, fiind un obstacol in atragerea investitorilor.

Legea s-a intors in Parlament pentru a fi modificata, insa Camera Deputatilor si Senatul au respins, prin majoritatea din jurul PSD, cererea de reexaminare. In mai putin de o luna, Curtea a dat dreptate PNL si PDL si a decis ca este neconstitutionala prevederea privind denuntarea unilaterala, iar legea s-a intors din nou in Parlament.

Timp de un an, legea a stat in Parlament fara a mai fi discutata, fiind adoptata de Senat abia in vara anului 2015. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro