Presedintele Chinei preia controlul armatei

Noile regiuni militare - teatre de operatiuni numite in chineza "zone de razboi" - impart tara in regiunile nord, sud, est, vest si centru, cu contururile exacte nedezvaluite si unde Armata populara de Eliberare (APL) va trebui "sa se ocupe de noile provocari la care face fata China", arata Global Times mentionand "terorismul" din Vest si "amenintarile" din Marea Chinei.

acum 98 luni (8 Feb 2016)

Prin reorganizarea armatei chineze, Xi Jinping isi reafirma autoritatea asupra acestei institutii pe care a trecut-o sub controlul direct al Comisiei militare centrale a Partidului comunist, pe care o prezideaza.

Armata chineza este de acum divizata in cinci regiuni militare, fata de sapte cate erau inainte de reorganizare, presedintele Xi Jinping explicand ca noua structura va permite armatei "sa se prepare de lupta", de "castigat razboaie" si sa intareasca un control in cadrul Partidului comunist. Noile regiuni militare - teatre de operatiuni numite in chineza "zone de razboi" - impart tara in regiunile nord, sud, est, vest si centru, cu contururile exacte nedezvaluite si unde Armata populara de Eliberare (APL) va trebui "sa se ocupe de noile provocari la care face fata China", arata Global Times mentionand "terorismul" din Vest si "amenintarile" din Marea Chinei.

De la venirea sa la putere, la finele anului 2012, liderul chinez a angajat o viguroasa preluare in maini a APL - a epurat comandamentul generalilor si alti ofiteri, acuzati de coruptie si a plasat oamenii sai in posturi-cheie ale acestei institutii, brat armat al regimului comunist. Potrivit expertului militar Song Zhongping, obiectivul reorganizarii este "intarirea autoritatii CMC evitand formarea de clici in sanul armatei" si de combatere a "inertiei ofiterilor superiori". Demiterea si condamnarea la pedepse grele a unui mare numar de inalti responsabili militari au permis reducerea rezistentelor fata de preluarea armatei. Regiunile est si sud, de coasta, se vor concentra pe diferendele maritime ale Beijingului cu vecinii, in special Japonia si Vietnam. China, care a anuntat la sfarsitul lunii decembrie intrarea in constructie a doua portavioane, revendica suveranitatea sa asupra cvasitotalitatii Marii Chinei de Sud, pozitie care lezeaza vecinii si pe care SUA o contesta trimitand regulat in zona avioane si luna trecuta nave de razboi, spre iritarea Beijingului.

Presedintel... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro