Presedintele CCR explica de ce a respins sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerea primarilor. Se fac presiuni la adresa CCR?

Presedintele CCR explica de ce a respins sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerea primarilor. Se fac presiuni la adresa CCR?

Chiar daca se vorbeste de reprezentitivitate mai mare sau mai mica, aceasta nu insea,mna ca alegerile intr-un singur tur ar fi o maniupulare subtila a votului, pentru ca, in caz contrar, ar trebui sa precizam ca alegerea Parlamentului in Marea Britanie sau alegerea Congresului in SUA (unde se foloseste vot intr-un singur tur - n.r.) ar fi alegeri manipulate", a pledat Zgonea, care, in momentul in care a trimis punctul de vedere al Camerei Deputatilor, era si presedinte executiv al PSD, partid care a luptat cu toata forta ca primarii sa fie alesi intr-un singurt tur, in conditiile in care PSD are cei mai multi primari din tara.

acum 77 luni (8 May 2016)

"Am fost la toate alegerile de pana acum, si cand alegeam primarul intr-un tur si cand alegeam in doua tururi, nu a fost niciodata mai bine, nu a existat o imbunatatire. In privinta refuzului domnului Avram, am considerat ca este intemeiat pentru ca intotdeauna cand se candideaza exista practica de a avea semnaturi, ca lumea sa il sustina pe candidat", a spus Augustin Zegrean, intr-un interviu, la Digi 24. Poate ca uneori mi-ar fi placut sa ma sune cineva si sa-mi spuna fa asa, pentru ca am si eu momentele mele de cumpanna", a mai spus Zegrean.

Liviu Avram a argumentat ca primarii alesi intr-un singur tur, fara a intruni o majoritate de 50%+ 1 din voturile exprimate, nu sunt reprezentativi pentru comunitate, in conditiile in care reprezentativitatea este o conditie prevazuta ad literam de Constitutie. In plus, jurnalistul a aratat ca, prin adoptarea unui sistemul electoral care prevede un singur tur de scrutin, partidele mari manipuleaza alegerile. Experienta electorala ne arata ca primarul in functie are cele mai mari sanse sa castige inca un mandat, iar cei mai multi primari in functie - ba chiar intr-o proportie covarsitoare- sunt de la PSD si PNL.

In contrapondere, Valeriu Zgonea, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a oferit Curtii cateva contra-exemple de tari in care se practica votul intr-un singur tur. "Autorul exceptiei de neconstitutionalitate face o grava confuzie intre notiunea de

(care reprezinta o colectivitate si actioneaza in numele ei) si reprezentativitatea mai mare sau mai mica a unui scrutin. Chiar daca se vorbeste de reprezentitivitate mai mare sau mai mica, aceasta nu insea,mna ca alegerile intr-un singur tur ar fi o maniupulare subtila a votului, pentru ca, in caz contrar, ar trebui sa precizam ca alegerea Parlamentului in Marea Britanie sau alegerea Congresului in SUA (unde se foloseste vot intr-un singur tur - n.r.) ar fi alegeri manipulate", a pledat Zgonea, care... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro