Presedintele ASF, Misu Negritoiu, afaceri suspecte cu Iranul

Nu fac un salt si nu intorc spatele la o asemenea problema, este intr-adevar o problema, dar sa o punem in dimensiunea ei, cam asta vreau sa zic (...) Sa nu fim mai catolici decat Papa", a spus Isarescu, intrebat daca stia de implicarea sucursalei ING Bank din Romania, in perioada in care Misu Negritoiu era director general al bancii, in tranzactiile ilegale cu Iranul pentru care mai multi angajati ai bancii au fost sanctionati si banca a semnat o intelegere cu autoritatile americane si a platit o amenda de peste 600 milioane de dolari. La 1 august 2006, Misu Negritoiu a preluat pozitia de director general al ING Bank Romania si de presedinte al Comitetului pe Tara al ING Romania, grup financiar care include banca ING Bank Romania, compania de asigurari de viata si pensii ING Asigurari de Viata (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease si societatea de investitii imobiliare ING Real Estate Investment Management.

acum 86 luni (23 Jun 2015)

Un episod trecut, dar neclarificat, arunca in continuare o umbra serioasa asupra presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara. Dupa cum a relevat un articol publicat in presa olandeza si repus pe tapet, saptamana trecuta, de Realitatea TV, Misu Negritoiu, fostul consilier al lui Ion Iliescu, banuit de legaturi cu Securitatea si plecat cu scandal de la o mare banca olandeza, a ajuns in atentia presei straine pentru acuzatii de coruptie si tranzactii suspecte cu tari aflate sub embargo. Potrivit ziarului Volkskrant, Misu Negritoiu, actualul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, a plecat de la conducerea bancii ING dupa ce olandezii au aflat despre mai multe afaceri suspecte derulate in timpul mandatului sau.

Mai mult, numele sau a fost legat si de un scandal de proprotii internationale in conditiile in care din ING Romania ar fi plecat, in timpul mandatului sau de presedinte, sume importante de bani catre firme din Iran, tara supusa unor interdictii comerciale severe.

Scrisoarea catre conducerea ING

O scrisoare publicata in presa olandeza dezvaluia o lume plina de coruptie, incompetenta si abuz de putere. Volkskrant, ziarul olandez care s-a ocupat indeaproape de caz, merge chiar mai departe si face referire la unele documente interne ale ING Romania pe care le-a consultat si care fac referire la faptul ca Negritoiu ar fi curatat constant departamentele de trezorerie ale bancii pentru a nu se afla despre tranzactiile ilegale comise.

In aceste actiuni ar fi fost implicat si un fost presedinte al Consiliului de Administratie al bancii olandeze, Ralph Hammers. Autorul scrisorii este fostul economist-sef, Florin Citu, care, intre anii 2006 si 2011, a condus departamentul de piata financiara al ING si care a abordat inclusiv problemele de integritate ale departamentului de trezorerie.

"Scrisoarea, trimisa conducerii ING, Bancii Olandeze si Comisiei Europene, prezinta un numar mare de exemple de coruptie, i... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro