Presedintele amana arma referendumului. Cum poate dejuca planurile majoritatii din Parlament

Presedintele amana arma referendumului. Cum poate dejuca planurile majoritatii din Parlament

Presedintele Klaus Iohan-nis va da decretul de emitere a referendumului pe tema Justitiei doar daca PSD va incerca din nou sa faca modificari ale legislatiei penale care ar afecta statul de drept si lupta impotriva coruptiei, au declarat surse politice pentru "Adevarul". In cazul Legii privind statutul avocatilor, adoptata la sfarsitul lunii octombrie de Parlament si care ajunsese pentru promulgare la Iohannis, CCR a declarat constitutional actul normativ la doua luni si jumatate de la sesizare Legile controversate, greu de oprit in Parlament Pe de alta parte, majoritatea parlamentara formata din PSD si ALDE, dar la care se raliaza si UDMR cu PMP cand sunt teme referitoare la Codurile penale, poate trece o astfel lege, cu toate piedicile constitutionale posibile, in mai putin de doua luni.

acum 40 luni (5 Mar 2017)

Presedintele Klaus Iohan-nis va da decretul de emitere a referendumului pe tema Justitiei doar daca PSD va incerca din nou sa faca modificari ale legislatiei penale care ar afecta statul de drept si lupta impotriva coruptiei, au declarat surse politice pentru "Adevarul".

Optiunea presedintelui a tinut cont de faptul ca, pentru moment, pericolul "ciuntirii" Codurilor penale a trecut, dupa adoptarea Legii de respingere a OUG 13 si adoptarea Legii de aprobare a OUG 14. In plus, la solutia consultarii populare, liderul de la Palatul Cotroceni poate apela usor, in conditiile actualei Legi de organizare si desfasurare a referendumului.

Parlamentul a avut la dispozitie 20 de zile calendaristice pentru a se constitui, in sedinta comuna, si a adopta o hotarare, care a continut punctul de vedere consultativ al forului la cererea presedintelui privind declansarea referendumului. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului

Practic, liderul de la Palatul Cotroceni este singurul care decide ziua exacta a desfasurarii referendumului, fara a fi stabilita insa marja in care presedintele emite decretul si timpul necesar pentru desfasurarea campaniei. Singurele repere temporale precizate in Legea referendumului arata ca Guvernul, adica cel responsabil de organizarea consultarii populare, trebuie sa stabileasca masurile de organizare in cel mult 10 zile de la anunt. De asemenea, aceeasi lege arata ca organizarea unui referendum are loc in cel mult 30 de zile in cazul unei suspendari a presedintelui sau cel putin 20 de zile in cazul referendumului local, dar nu precizeaza nimic in cazul unui referendum referitor la o problema de interes national.

Nu avem un interval de timp precis in care presedintele sa fie nevoit sa anunte intrebarea si data

Radu Carp, profesor de Drept constitutional

Totodata, Iohannis trebuie sa tina cont ca un referendum e vala... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro