Presedinte CEPA: In Romania democratia va fi testata mai dur decat in alte tari

Tara noastra este "un camp de batalie" intre Occident si Rusia, o insula sub asediu, care traieste "intr-un cartier dur", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Wess Mitchell, presedinte al The Center for European Policy Analysis (CEPA), singurul think-tank american dedicat studierii Europei Centrale si de Est. Si se va vedea dupa alegeri ce va face acel partid cu acumularea de putere si influenta", sustine Mitchell, care adauga: "Cred ca Romania este un "battleground state" intr-un capitol al istoriei care se desfasoara in prezent si va simti aceasta testare a democratiei in mod mai acut decat alte tari".

acum 116 luni (6 Nov 2014)

Tara noastra este "un camp de batalie" intre Occident si Rusia, o insula sub asediu, care traieste "intr-un cartier dur", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Wess Mitchell, presedinte al The Center for European Policy Analysis (CEPA), singurul think-tank american dedicat studierii Europei Centrale si de Est. Este foarte posibil, spune presedintele CEPA, ca Rusia sa priveasca Marea Neagra partial ca zona de resurse, sa incurajeze iredentismul etnic pentru a destabiliza Romania si sa-si extinda influenta intr-o regiune partial cazuta sub influenta sa. Si se va vedea dupa alegeri ce va face acel partid cu acumularea de putere si influenta", sustine Mitchell, care adauga: "Cred ca Romania este un "battleground state" intr-un capitol al istoriei care se desfasoara in prezent si va simti aceasta testare a democratiei in mod mai acut decat alte tari". Expertul american mai considera ca tara noastra traieste "intr-un cartier dur", iar pentru a se dezvolta economic si politic, sunt necesare cateva conditii interne si externe. Aveti nevoie ca atat cat se poate influenta rusa sa nu treaca la vest de Nistru. (...) Crimeea este un precedent foarte periculos, este ceea ce nationalismul populist si iredentist din regiune ar cauta sa imite.

Victor Ponta, diferit de Viktor Orban

Mitchell a tinut sa puncteze ca premierul Romaniei, Victor Ponta, este diferit de omologul sau ungar, Viktor Orban. "E important sa intelegem care sunt diferentele dintre Ungaria si Romania: Victor Ponta nu a folosit puterile statului pentru a ataca libertatea presei sau religia, nu a proclamat moartea democratiei liberale in Romania. Totusi, cred ca aceste alegeri vor testa angajamentul fata de democratie al actualului guvern si, probabil, al viitorului presedinte. Daca partidul sau va castiga aceste alegeri, Victor Ponta va avea ample oportunitati sa demonstreze acest angajament pentru guvernanta si valorile transatlantice, ca tine la aceste valori. Dupa alegeri, lucrurile care ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro