Presedinte austriac ecologist sau de extrema dreapta

Cauzele acestui seism sunt multiple, dar studii de opinie arata ca Norbert Hofer, 45 de ani, isi datoreaza succesul si varstei relativ tinere, in timp ce Andreas Khol are 74 de ani, Rudolf Hundstorfer are 64, iar Alexandre Van der Bellen, 72. Presedintele austriac, ales pentru un mandat de sase ani care poate fi reales inca un mandat, nu participa la gestionarea cotidiana a tarii si este redus la o rol protocolar si moral.

acum 83 luni (25 Apr 2016)

Extrema dreapta a castigat net duminica primul tur al prezidentialelor din Austria, partidele social-democrat si conservator, reunite in cadrul unei mari coalitii dupa 2008, au fost pentru prima oara eliminate din cursa, potrivit primelor proiectii.

Candidatul partidului FPO, Norbert Hofer a obtinut 35,5% din voturi, realizand cel mai bun rezultat al acestei formatiuni dupa razboi la un scrutin national in Austria. Scorul lui Hofer a laminat doua personaje istorice ale stangii si dreptei austriece - candidatul social-democrat, Rudolf Hundstorfer (SPO), care a fost ministrul pentru Afaceri sociale si conservatorul Andreas Khol (OVP), presedintele Parlamentului, sunt eliminati avand doar 11,2% fiecare.

Amploarea esecului lor reprezinta un cutremur pentru ambele partide care au controlat intotdeauna presedintia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, fie cu un ales provenit din randurile lor, fie cu un independent pe care il sustineau.

Chiar daca functia de presedinte austriac este esential onorifica, acest esec reprezinta o reala lovitura pentru cancelarul austriac, Werner Fymann (SPO), si vicecancelarul Reinhold Mitterlehner (OVP), ale caror mandate curg pana in 2018. Cauzele acestui seism sunt multiple, dar studii de opinie arata ca Norbert Hofer, 45 de ani, isi datoreaza succesul si varstei relativ tinere, in timp ce Andreas Khol are 74 de ani, Rudolf Hundstorfer are 64, iar Alexandre Van der Bellen, 72. Oferta era completata de candidata independenta Irmgard Griss, 69 de ani.

"Urmasul" lui Haider

Seful FPO, Heinz-Christian Strache, sublinia la televiziunea publica ORF "un rezultat istoric, care reflecta calitatile lui Norbert Hofer, dar si o profunda nemultumire fata de guvern". Formatiunea sa de extrema dreapta este celebra pentru reactiile anti-imigranti care i-au permis o ascensiune rapida.

Norbert Hofer, 45 de ani, vicepresedinte al Parlamentului, se doreste reprezentantul aripii liberale a FPO, fosta formati... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro