Presedinta Braziliei, inca un pas spre destituire

Focuri de artificii au iluminat cerul oraselor braziliene Sao Paulo si Rio de Janeiro dupa ce opozitia de dreapta a depasit confortabil majoritatea de doua treimi necesara aducerii Dilmei Rousseff in fata Senatului sub acuzatia de manipulare a conturilor bugetare. Acuzata de falsificarea conturilor publice in 2014, anul realegerii sale, si in 2015 pentru a masca amploarea crizei economice, Dilma Rousseff neaga ca ar fi comis o crima "de responsabilitate" si denunta o tentativa de "lovitura de stat" institutionala.

acum 53 luni (18 Apr 2016)

Sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor de duminica s-a derulat intr-un climat de confruntare, miza fiind votul pro sau contra destituirii presedintei Dilma Rousseff. Doar 137 deputati de stanga si extrema stanga au votat contra destituirii. Deputatii opozitiei de dreapta au izbucnit in aplauze, intonand imnul suporterilor echipei de fotbal la Mondialul din 2014: "Sunt brazilian, cu multa mandrie si multa iubire". "Pucistii au castigat aici, in Camera, dar aceasta infrangere provizorie nu inseamna ca am pierdut razboiul", a declarat Guimaraes, subliniind ca "urmeaza un dialog cu Senatul pentru a indrepta actiunea pucistilor, condusi de oameni fara autoritate morala".

Focuri de artificii au iluminat cerul oraselor braziliene Sao Paulo si Rio de Janeiro dupa ce opozitia de dreapta a depasit confortabil majoritatea de doua treimi necesara aducerii Dilmei Rousseff in fata Senatului sub acuzatia de manipulare a conturilor bugetare. Dupa anuntarea rezultatului votului, in favoarea destituirii, sute de partizani ai presedintei au inceput sa strige: "Lovitura de stat!".

Acuzata de falsificarea conturilor publice in 2014, anul realegerii sale, si in 2015 pentru a masca amploarea crizei economice, Dilma Rousseff neaga ca ar fi comis o crima "de responsabilitate" si denunta o tentativa de "lovitura de stat" institutionala. Va fi suficient un vot cu majoritate simpla a senatorilor pentru ca Dilma Rousseff sa fie oficial pusa sub acuzare pentru "crima de responsabilitate" si indepartata de la putere in termen de maximum 180 de zile, in asteptarea unui verdict final. Vicepresedintele Michel Temer, fostul sau aliat centrist, acum rival, isi va asuma functiile si va forma un guvern de tranzitie. Acum, ea risca sa i se alature lui Fernando Collor de Mello, singurul presedinte brazilian care a fost destituit pentru coruptie, in 1992.

Votul in favoarea destituirii este o infrangere certa pentru Dilma Rousseff si Partidul Muncitorilor, un fost grup de a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro