Presa straina relateaza despre acuzatiile formulate de Basescu la adresa lui Ponta

Presa straina relateaza despre acuzatiile formulate de Basescu la adresa lui Ponta

Agence France-Presse precizeaza ca Ponta - acuzat de Basescu ca a fost "agent infiltrat", incalcand legea, pe cand era procuror - a respins aceste acuzatii marti. The Associated Press (AP), care precizeaza ca Basescu, in calitate de presedinte, este cel care-i numeste in functie pe directorii principalelor doua servicii de informatii romane, scrie ca acesta "nu a prezentat nicio dovada" in sustinerea acuzatiilor formulate si ca este rivalul politic al lui Ponta, desi nu candideaza la presedintie. AP comenteaza ca acesta este ultimul episod implicand influentele servicii romane de informatii, dupa ce seful SIE a demisionat luna trecuta pentru a candida la functia de sef al statului, la cateva zile dupa ce un jurnalist de televiziune a dezvaluit ca a fost ofiter sub acoperire.

acum 95 luni (14 Oct 2014)

Agence France-Presse precizeaza ca Ponta - acuzat de Basescu ca a fost "agent infiltrat", incalcand legea, pe cand era procuror - a respins aceste acuzatii marti.

Acuzatiile sunt lansate cu mai putin de trei saptamani inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, un scrutin in care Ponta este prezentat ca favorit in sondaje, noteaza AFP.

"Victor Ponta trebuie sa recunoasca faptul ca intre 1997 si 2001 a fost agent sub acoperire al Serviciului de Informatii Externe (SIE)", a declarat Basescu intr-un interviu pentru un post privat.

"Sunt numai miniciuni", i-a replicat Ponta de la Iasi (nord-est), acuzandu-l la randul sau pe presedinte, ca este "tulburat".

Basescu a evocat in sprijinul acuzatiilor formulate doua decizii guvernamentale - din 2002 si 2013 - cu privire la activitatea SIE care, in opinia sa, ar fi trebuit sa-i permita lui Ponta sa-si ascunda acitivitatea ca agent infiltrat.

El i-a reprosat premierului ca a "mintit" in legatura cu trecutul sau si a incalcat Constitutia, care prevede ca "functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata".

Agentia BELGA, citata de postul RTBF, dar si AFP, scriu ca senatorul social-democrat Valer Marian, exclus din partid in 2013, a formulat aceleasi acuzatii la adresa lui Ponta, afirmand ca una dintre sarcinile acestuia a fost sa o "supravegheze" pe Carla del Ponte, procuror la Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, in perioada 1999-2007.

Ponta a urmat cursuri privind "cooperarea judiciara in materie penala" la Universitatea din Catania (italia) in perioada 1999-2000, a efectuat un stagiu, incepand din ianuarie 2000 si pana in februarie 2001, pe langa parchetele italiene antimafia si a obtinut doctoratul in 2003 la Universitatea din Bucuresti cu o teza consacrata functionarii CPI.

The As... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro