Preotii si calugarii care l-au turnat la Securitate pe parintele Arsenie Papacioc. "Nu mi-e frica decat de Hristos!"

Preotii si calugarii care l-au turnat la Securitate pe parintele Arsenie Papacioc.

Parintele Arsenie Papacioc a stat mai bine de sase ani in temnitele comuniste fiind acuzat de participarea la activitatile grupului "Rugul Aprins". Acesta il viziteaza pe duhovnic la Cheia, dupa care anunta organele de represiune ca la masa oferita la manastire, Arsenie a zis "Pentru credinta in Dumnezeu sunt gata sa mor oricand si nu voi tacea sa spun ca Dumnezeu exista". Pe aceeasi tema: Arhitectul Emanoil Mihailescu, arestat in lotul "Rugul Aprins": "Cel mai periculos nu era sa stai in celula, ci sa fii scos la munca in lagarele de exterminare" Invataturile parintelui Arsenie Papacioc pentru viitoarele sotii: "Fata nu este o jucarie de pat sau de bucatarie" Biserica de care s-a indragostit un rege al Romaniei.

acum 75 luni (6 Sep 2017)

Parintele Arsenie Papacioc a stat mai bine de sase ani in temnitele comuniste fiind acuzat de participarea la activitatile grupului "Rugul Aprins". Dupa eliberarea sa din inchisoare, parintele este transferat prin mai multe manastiri din tara fiind considerat de organele statului ca un element periculos.

In anul 1965, in luna august, sursa securitatii "Cornel", care era calugar la manastirea Antim din Bucuresti, da o nota informativa legata de prezenta in capitala a parintelui Arsenie si vizita acestuia la patriarh. "Desi nu face parte din eparhia Bucurestilor, s-a prezentat la patriarh si cere sa fie numit duhovnic la una din manastirile de calugarite din apropierea Bucurestiului. Pana una alta, cei ce l-au vazut spun ca s-a si pus la uniforma si umbla cu o funie de metanii de mana prin oras".

Informatia despre venirea parintelui Arsenie in capitala este intarita de o alta nota informativa semnata de sursa "Florica", identificat ca fiind cleric cu functie in Administratia Patriarhala si apropiat al Patriarhului Iustinian Marina. A motivat ca este nascut in aceasta regiune...Arsenie Papacioc nu poate sa-si scoata nici buletin de identitate, deoarece nu are extrasul de nastere, spunand ca arhiva din comuna lui a ars".

Ajuns in partile Ardealului, parintele Arsenie este imediat preluat in evidenta de organele de securitate, care dau sarcina surselor fidele sa-l verifice pe duhovnic. De exemplu, conform cartii "Am inteles rostul meu...Parintele Arsenie Papacioc in dosarele securitatii", securitatea a primit informatii de la un anume calugar-sursa "Popescu Ion". Acesta nota ca parintele Arsenie "a adunat tineret la el acasa si i-a indemnat sa nu dea crezare ideilor progresiste , ci sa vina la biserica in fiecare zi , sa se impartaseasca cat mai des". Acelasi informator scria ca Papacioc a exclamat, fiind la o masa cu anumite persoane: "Nu mi-e frica decat de Hristos!"

O alta dovada a credintei de ne... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro