Premiul Nobel pentru fizica a fost castigat de japonezii care au inventat LED-ul

Premiul Nobel pentru fizica a fost castigat de japonezii care au inventat LED-ul

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizica a fost castigat de Peter Higgs, 84 de ani, profesor la Universitatea din Edinburgh. In 2012, ideile lor au fost confirmate de descoperirea asa-numitei particule a lui Higgs de catre savantii de la laboratorul CERN de langa Geneva, in Elvetia.

acum 102 luni (7 Oct 2014)

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizica a fost castigat de Peter Higgs, 84 de ani, profesor la Universitatea din Edinburgh. Anul acesta, premiul Nobel pentru fizica ajunge la trioul Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura.

Premiul Nobel pentru fizica a fost castigat de catre cei trei pentru perfectionarea LED-urilor, mai precis pentru inventarea celui care emite lumina albastra. Inainte de reusita celor trei, LED-urile erau cunoscute drept verzi si rosii, dar in anii '90 aceasta echipa formata din Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura a creat si a treia culoare care lipsea pentru LED-uri. Inventia a fost caracterizata de comitetul care le-a acordat premiul drept una de o transformare fundamentala a tehnologiei iluminarii. Potrivit comunicatului Academiei de Stiinte Suedeze, cei trei cercetatorii japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura au dus, prin inventia lor, la dezvoltarea unor surse de lumina alba, puternice si economice. "Reusita lor reprezinta o cale de imbunatatire a calitatii vietii pentru circa 1,5 miliarde de oameni din intreaga lume, care n-au acces la mari retelele de energie electrica", a completat comitetul. Asta pentru ca tehnologia LED necesita mai putina energie electrica pentru alimentare decat un bec clasic.

Premiul Nobel pentru fizica, si toate celelalte de altfel, sunt recompensate cu 1,2 milioane de dolari. In 2013, laureatii premiului Nobel pentru fizica au fost cercetatorul belgian Francois Englert si cercetatorul britanic Peter W.

In 2012, ideile lor au fost confirmate de descoperirea asa-numitei particule a lui Higgs de catre savantii de la laboratorul CERN de langa Geneva, in Elvetia. Moser au fost recompensati cu premiul pentru medicina pentru descoperirea celulelor care alcatuiesc sistemul de pozitionare din creier, supranumit "GPS-ul intern".

Miercuri, 8 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru chimi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro