PREMIILE NOBEL: Personalitatile propuse la Nobelul pentru Pace

PREMIILE NOBEL: Personalitatile propuse la Nobelul pentru Pace

Lista completa este secreta, dar cateva nume au fost dezvaluite de cei care le-au propus, cum ar fi cel al lui Edward Snowden, fost consultant al Agentiei de Securitate Nationala americana (NSA), care a dezvaluit amploarea supravegherii electronice de catre Statele Unite. Unii experti cred ca membrii Comitetului Nobel nu vor sa primeasca aceleasi reprosuri ca la alegerea lui Barack Obama in 2009, distins la mai putin de un an de cand ajunsese la Casa Alba.

acum 108 luni (3 Oct 2014)

Premiul pentru Pace va fi anuntat pe 10 octombrie, iar candidaturile au atins cifra record de 278. Lista completa este secreta, dar cateva nume au fost dezvaluite de cei care le-au propus, cum ar fi cel al lui Edward Snowden, fost consultant al Agentiei de Securitate Nationala americana (NSA), care a dezvaluit amploarea supravegherii electronice de catre Statele Unite.

Kristian Berg Harpviken, director al Institutului de Cercetari asupra Pacii din Oslo (PRIO), este unul din putinii experti care indraznesc sa faca pronosticuri, publicand o lista de favoriti, chiar daca nu a ghicit niciodata invingatorul. In acest an il plaseaza in frunte pe papa Francisc, urmat de Snowden, recunoscand insa ca cel din urma ar fi un laureat controversat, 'multi considerand ca este un tradator care a incalcat legea'.

Si papa Francisc, aflat in frunte la casa de pariuri Paddy Power, este un candidat care nu beneficiaza de unanimitate. Unii experti cred ca membrii Comitetului Nobel nu vor sa primeasca aceleasi reprosuri ca la alegerea lui Barack Obama in 2009, distins la mai putin de un an de cand ajunsese la Casa Alba.

Alti favoriti din acest an au figurat si pe lista de anul trecut, ca Malala Yousafzai, tanara de 17 ani care militeaza pentru dreptul la educatie, sau medicul Denis Mukwege, care acorda ingrijiri femeilor violate in estul Republicii Democrate Congo.

PUBLICITATE Premiul Nobel ar putea merge si in Rusia, la cotidianul de opozitie Novaia Gazeta (la crearea caruia Mihail Gorbaciov a contribuit cu banii primiti pentru premiul sau Nobel), sau in Belarus, la militantul pentru drepturile omului Ales Bialiatski. Acest lucru ar putea insemna ca lista candidatilor va fi diferita', a declarat Harpviken agentiei de presa norvegiene NTB. Celebrul romancier japonez Haruki Murakami se numara din nou printre favoriti la casele de pariuri, dar nu si in randul criticilor. 'Operelor sale le lipseste acel plus de profunzime', este de parere Elise Karlsson, criti... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro