PREMIILE NOBEL 2014: Cine sunt principalii favoriti
Predictiile anuntate joi apartin specialistilor de la departamentul Intellectual Property & Science (IP&S) al Thomson Reuters, care detine si agentia de presa Reuters. Unele referinte, insa, pot fi recunoasteri ale importantei unei reusite, fiind facute de oameni de stiinta care admit meritele deosebite ale colegilor lor, avand in vedere ca nominalizarile sunt facute si de fosti laureati ai premiilor Nobel si alte personalitati, iar reputatia conteaza.
Predictiile anuntate joi apartin specialistilor de la departamentul Intellectual Property & Science (IP&S) al Thomson Reuters, care detine si agentia de presa Reuters. Din 2002, IP&S a indicat cu acuratete 35 de laureati ai premiilor Nobel, inclusiv noua personalitati care au primit distinctia in acelasi an si 16 laureati recompensati in decurs de doi ani de la predictie.
Predictiile Thomson Reuters sunt bazate pe citarile oamenilor de stiinta si referinte ale realizarilor lor in lucrarile altor cercetatori.
Unele referinte, insa, pot fi recunoasteri ale importantei unei reusite, fiind facute de oameni de stiinta care admit meritele deosebite ale colegilor lor, avand in vedere ca nominalizarile sunt facute si de fosti laureati ai premiilor Nobel si alte personalitati, iar reputatia conteaza. Comitetul Nobel acorda premiul pentru maximum trei cercetatori dintr-un domeniu, asa ca includerea in lista posibililor laureati a unui numar dublu de savanti creste sansele ca predictia sa se adevereasca.
Pentru premiul Nobel pentru medicina, care va fi anuntat pe 6 octombrie, la Stockholm (Suedia), specialistii Thomson Reuters au ales descoperiri stiintifice vechi de mai multe decenii.
David Julius, de la Universitatea California din San Francisco, este considerat un posibil castigator, pentru descoperirea, la sfarsitul anilor 1990, a receptorului celular pentru molecula de capsaicina, substanta continuta de ardeiul iute. Julius a descris mecanismul de activare al acestui receptor sub influenta capsaicinei, dar si sub influenta caldurii, dand nastere senzatiei de durere. ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro