Premiile Ig Nobel 2014: studiu despre cojile de banane, printre castigatorii

Cercetari despre cat de alunecoase sunt cojile de banane, despre capacitatea pastramei de porc de a opri sangerarile nazale si despre reactiile renilor la vederea unui om deghizat in urs polar se numara printre castigatorii premiilor Ig Nobel 2014, o alternativa amuzanta la adevaratele premii Nobel, informeaza Mediafax. Alte echipe au fost premiate pentru studierea a ceea ce se intampla in creierul oamenilor care vad chipul lui Iisus pe feliile de paine prajita, altele pentru ca au cercetat cum pot fi folosite fecalele de bebelus la producerea de carnati fermentati, in timp ce unii cercetatori au fost distinsi pentru ca au analizat cum pot fi indesate in nas bucati de pastrama de porc pentru a opri sangerarile abundente.

acum 105 luni (19 Sep 2014)

Cercetari despre cat de alunecoase sunt cojile de banane, despre capacitatea pastramei de porc de a opri sangerarile nazale si despre reactiile renilor la vederea unui om deghizat in urs polar se numara printre castigatorii premiilor Ig Nobel 2014, o alternativa amuzanta la adevaratele premii Nobel, informeaza Mediafax. O echipa de experti japonezi a primit premiul Ig Nobel pentru Fizica, de exemplu, pentru descrierea pericolelor mersului pe coji de banana, in lucrarea "Frictional Coefficient under Banana Skin" ("Coeficientul de frecare sub coaja de banana", n.r.).

Alte echipe au fost premiate pentru studierea a ceea ce se intampla in creierul oamenilor care vad chipul lui Iisus pe feliile de paine prajita, altele pentru ca au cercetat cum pot fi folosite fecalele de bebelus la producerea de carnati fermentati, in timp ce unii cercetatori au fost distinsi pentru ca au analizat cum pot fi indesate in nas bucati de pastrama de porc pentru a opri sangerarile abundente.

Premii IgNobel din acest an au fost oferite si cercetatorilor care au masurat durerea relativa resimtita de oamenii care se uita la un tablou urat, celor care au studiat daca nu cumva detinerea unei pisici ridica probleme de sanatate mentala, dar si unor cercetatori interesati daca oamenii care se culca noaptea tarziu nu sunt mai inclinati spre a deveni psihopati.

Ceremonia de premiere a avut loc joi, la Universitatea Harvard din Cambridge, statul american Massachusetts, iar distinctiile au fost inmanate de premiantii de anul trecut.

Unul dintre studiile favorite ale lui Marc Abrahams, editorul Annals of Improbable Research si cel care a inventat premiile Ig Nobel, a fost o lucrare a unor cercetatori norvegieni si germani care au testat reactiile renilor la vederea oamenilor imbracati in costume de urs polar. Castigator a fost si Institutul Italian de Statistica pentru performanta de a creste oficial marimea economiei italiene incluzand si veniturile din prostitutie, t... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro