Premiile Academiei Europene de Film 2016: Cristian Mungiu si Bogdan Mirica, printre favoriti

Pe 10 decembrie, la Wroclaw (Capitala Culturala Europeana in 2016), doua pelicule romanesti au mari sanse sa castige "Oscaruri europene" la gala de decernare a premiilor Academiei Europene de Film. La noua ani dupa ce castiga statueta la categoria "Regizorul european al anului" pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", Cristian Mungiu revine pe lista nominalizatilor la premiile Academiei Europene de Film la doua categorii, Regizorul european al anului si Scenaristul european al anului, cu filmul "Bacalaureat".

acum 35 luni (9 Dec 2016)

Pe 10 decembrie, la Wroclaw (Capitala Culturala Europeana in 2016), doua pelicule romanesti au mari sanse sa castige "Oscaruri europene" la gala de decernare a premiilor Academiei Europene de Film.

Pelicula romaneasca "Bacalaureat" se va bate pentru cel mai bun film la categoriile Regizorul european al anului si Scenaristul european al anului, iar "Caini" - lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirica - poate primi statueta pentru Descoperirea europeana a anului.

La noua ani dupa ce castiga statueta la categoria "Regizorul european al anului" pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", Cristian Mungiu revine pe lista nominalizatilor la premiile Academiei Europene de Film la doua categorii, Regizorul european al anului si Scenaristul european al anului, cu filmul "Bacalaureat". Noul film al lui Mungiu, care a facut deja inconjurul lumii, are in palmares o serie de premii prestigioase, precum Cel mai bun regizor la Cannes si Chicago International Film Festival, precum si Cel mai bun actor in rol principal - Adrian Titieni - la cel din urma festival.

Daca ne intoarcem putin in timp, in 2007, dupa ce a luat Palme d’Or la Cannes pentru "4 3 2", Mungiu a urcat si pe scena premiilor Academiei Europene de Film, pentru filmul european al anului si regie. Insa la categoria "Regizorul european al anului" scenariul lui Mungiu "se bate" cu cele semnate de nume grele ale cinematografiei europene, precum Ken Loach (pentru pelicula "I, Daniel Blake"), Pedro Almodovar ("Julieta"), Maren Ade ("Toni Erdmann") si Paul Verhoeven ("Elle").

Dupa Cannes, ar merge un "Oscar european"

Selectia lungmetrajului de debut al lui Bogdan Mirica ("Caini") in sectiunea "Un Certain Regard" de la Cannes (unde filmul a avut premiera mondiala) a fost o surpriza placuta pentru criticii si cinefilii romani, insa nu multi s-au asteptat ca regizorul sa fie supranumit "The new kid in Cannes" si sa si primeasca premiul FIPRESCI (Asociatia criticilor de film). Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro