Premierul Sorin Grindeanu va anula Hotararea de Guvern prin care MApN urma sa cumpere corvete de 1,6 miliarde de euro. Romania Libera a prezentat in premiera neregulile din acel contract

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat că va anula Hotărarea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloș, prin care Ministerul Apărării Naționale urma să cumpere patru nave de luptă in valoare de 1,6 miliarde de euro. De exemplu, in varianta de proiect publicată inițial de MApN, la 2 noiembrie, pentru dezbatere publică, erau indicate costuri mult mai mici decat cele incluse in textul Hotărarii de Guvern care a fost aprobată de Executiv la data de 29 noiembrie. Citește și: Fostul premier Cioloș susține că actualul Guvern are dreptul să anuleze programul de cumpărare de nave militare, dar nu pe baza nelegalității acestuia Hotărarea emisă de Guvernul Cioloș referitoare la cumpărarea a patru nave militare nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabilește doar procedura de achiziție, iar abrogarea ei nu se poate face pe argumentul că ar fi nelegală, au anunțat joi, intr-o declarație de presă comună, fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc.

acum 71 luni (10 Mar 2017)

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat că va anula Hotărarea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloș, prin care Ministerul Apărării Naționale urma să cumpere patru nave de luptă in valoare de 1,6 miliarde de euro. Orice investiţie in acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de Parlament", a declarat premierul Grindeanu, joi seară, la Antena 3. Anul trecut, MApN voia să cheltuiască 1,6 miliarde de euro pe aceste nave

Nici ministrul roman al Apărării, Gabriel Leș, nici ceilalți responsabili ai Armatei Romane care au participat, marți, la bilanțul MApN nu au spus nimic despre cel mai scump program de inzestrare care a fost lansat anul trecut. In noiembrie și decembrie 2016, pe ultima sută de metri a mandatului fostului ministru Mihnea Motoc, MApN propunea o Hotărare de Guvern care urma să dirijeze 1,6 miliarde de euro din banii publici pentru a cumpăra patru nave de luptă noi, de tip corvetă multifunțională.

După cum a informat Romania Liberă, Guvernul aprobase, la data de 29 noiembrie 2016, o Hotărare privind achiziţia a patru corvete multirol, care urmau să fie produse de firma olandeză Damen la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A.

La momentul cănd Guvernul Cioloș a aprobat HG 906 / 2016 privind achiziția celor patru nave de luptă, ministru al Apărării era Mihnea Motoc, iar șef al Departamentului pentru Armamente din MApN era Gabriel Leș - chiar actualul ministru al Apărării.

La propunerea MApN, Executivul a aprobat la data de 29 noiembrie 2016 faimoasa Hotărare de Guvern care menționa că "valoarea estimată a programului, pe intreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă in care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor".

De exemplu, in varianta de proiect publicată inițial de MApN, la 2 noiembrie, pentru dezbatere publică, erau indicate costuri mult mai... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro