Premierul Marii Unirii i-a suflat nevasta prim-ministrului care a realizat Unirea Basarabiei cu Romania

Premierul Marii Unirii i-a suflat nevasta prim-ministrului care a realizat Unirea Basarabiei cu Romania

Ionel Bratianu, unul dintre cei mai influenti oameni politici pe care i-a avut Romania, considerat artizani al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, fiind premier al tarii in acel moment, si Alexandru Marghiloman, de numele caruia se leaga Unirea Basarabiei cu Romania de la 27 martie 1918, nu au fost doar doi rivali pe plan politic. La randul sau, in intervalul neutralitatii Romaniei, Ionel Bratianu, in calitate de Presedinte al Consiliului de Ministri si titular al portofoliilor de ministru de Razboi si ministru ad-interim la Afacerile Straine, si-a asumat pregatirea militara si diplomatica a Romaniei in marea conflagratie in care tara intrase pentru a se reintregi cu provinciile sale istorice aflate sub dominatie straina.

acum 81 luni (4 Apr 2018)

Ionel Bratianu, unul dintre cei mai influenti oameni politici pe care i-a avut Romania, considerat artizani al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, fiind premier al tarii in acel moment, si Alexandru Marghiloman, de numele caruia se leaga Unirea Basarabiei cu Romania de la 27 martie 1918, nu au fost doar doi rivali pe plan politic.

Pe plan sentimental, cei doi au iubit si au fost casatoriti cu aceeasi femeie, Eliza Stirbei, o descendenta a unor mari familii de domnitori romani, Gheorghe Bibescu si Barbu Stirbei.

Alexandru Marghiloman, nascut in anul 1854, avea varsta de 36 de ani cand s-a casatorit cu Eliza, in varsta de 20 de ani.

Elisa nu era o fata cu studii, dar era extrem de inteligenta si poliglota, vorbind fluent cateva limbi straine. Casatoria lor, realizata la indemnul tatalui Elizei, a durat timp de 16 ani, pana in 1906, exact diferenta de varsta dintre ei.

In memoriile Elizei, nu sunt relatate aspecte din acest mariaj intrerupt din dragoste fata de un alt barbat politic de prima clasa, cu zece ani mai tanar decat Marghiloman, Ionel Bratianu, presedinte al Partidului National Liberal.

Marghiloman era filogerman, Bratianu - cu Antanta

Alexandru Marghiloman a fost deputat deputat in mai multe mandate, ministru al Justitiei, ministru al Lucrarilor Publice, ministrul Agriculturii, Industriei, Domeniilor si Comertului, ministru de Externe, ministru de Interne, apoi ministrul Finantelor. A fost presedintele Consiliului de Ministri intre 5 martie 1918 si 24 octombrie 1918, mandat in timpul caruia s-a realizat Unirea Basarabiei cu Romania, dar s-a decis si semnarea armistitiului cu Puterile Centrale, gest care i-a adus titulatura de "tradator".

In timpul primului Razboi Mondial, Marghiloman a cerut ca Romania sa adopte o pozitie de neutralitate, ceea ce s-a intamplat in primii doi ani, dar ulterior ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro