Premierul israelian Benjamin Netanyahu, in "misiune istorica"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si-a lansat luni, 2 martie, ofensiva la Washington cu un discurs in fata puternicului lobby american pro-Israel pentru a torpila acordul nuclear intre marile puteri si Iran, pe care SUA vor sa il incheie in termen de o luna. Secretarul de Stat, John Kerry, a estimat ca Netanyahu s-a angajat "intr-o eroare de judecata" in analizarea negocierilor nucleare intre Teheran si marile puteri, dar a precizat ca relatiile istorice intre SUA si Israel, prezentate de Washington in mod regulat ca "indestructibile", nu au fost niciodata mai stranse ca in prezent.

acum 112 luni (2 Mar 2015)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si-a lansat luni, 2 martie, ofensiva la Washington cu un discurs in fata puternicului lobby american pro-Israel pentru a torpila acordul nuclear intre marile puteri si Iran, pe care SUA vor sa il incheie in termen de o luna.

Dupa care premierul isi va continua pledoaria in Congresul american, unde a fost invitat de liderul republicanilor din Camera Reprezentantilor, fara anuntarea Casei Albe, ceea ce a declansat o enorma polemica in SUA, in timp ce Administratia Obama a dat semnale ca Netanyahu nu este binevenit.

Sosit duminica seara la Washington, Netanyahu s-a declarat "in misiune istorica" pe sol american pentru a spune totul despre raul pe care il considera a fi acordul care se pregateste intre marile puteri si Iran si care va garanta ca Republica islamica nu va fabrica niciodata bomba atomica. Statul evreu, inamic al puterii siite, nici nu vrea sa auda de un astfel de acord si premierul a denuntat pericolul, luni dimineata, in fata a 16.000 de delegati ai lobby-ului American Israel Public Affairs Committee (Aipac), care isi tine conferinta anuala in capitala americana, pana marti. Iritata, Casa Alba a acuzat saptamana trecuta ca ar fi vorba de "un gest distructiv pentru bazele relatiilor americano-israeliene", deja foarte reci de luni de zile. Invitatia a provocat o uriasa polemica in SUA si chiar Robert Kagan, un conservator dur, a recunoscut ca republicanii au mers prea departe: "Aducerea unui lider strain in fata Congresului pentru a sfida politica unui presedinte american este fara precedent".

Aliatul israelian a asigurat ca nu doreste un conflict cu presedintele Obama, ale carui relatii personale cu Netanyahu sunt cunoscute ca deteriorate de cativa ani. Vicepresedintele Joe Biden, presedintele Senatului, va fi si el absent la discursul lui Netanyahu, asemenea multor alesi democrati, socati de tratamentul la care a fost supus presedintele.

Secretarul de Stat, John Kerry, a estimat ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro