Premierul Australiei se opune daramarii statuilor dedicate colonistilor englezi: Ar fi un "exercitiu stalinist" de rescriere a istoriei

Premierul Australiei se opune daramarii statuilor dedicate colonistilor englezi: Ar fi un

"Nu putem intra in acest gen de exercitiu stalinist de a incerca sa stergem sau sa obliteram parti din istoria noastra'", a declarat Turnbull la postul de radio 3AW, preluat Reuters.

acum 78 luni (25 Aug 2017)

Daramarea statuilor confederate din Statele Unite la apelul unor militanti antirasism a inspirat si o parte a australienilor. Confruntat cu aceasta situatie, liderul Executivului Australiei Malcolm Turnbull a denuntat o preocupare a "marginii de stanga" de pe scena politica.

"Nu putem intra in acest gen de exercitiu stalinist de a incerca sa stergem sau sa obliteram parti din istoria noastra'", a declarat Turnbull la postul de radio 3AW, preluat Reuters. Toate acele statui, toate acele monumente sunt parte a istoriei noastre si ar trebui sa le respectam si sa le pastram - si, neaparat, sa ridicam alte monumente, alte statui si semne care ne explica istoria", a adaugat el.

Autoritatile din Sydney urmeaza sa decida daca va modifica un monument dedicat capitanului James Cook, cel care a cartografiat pentru prima data coasta de est a Australiei.

Obiectul contestarii il constituie inscriptia de la baza statuii: "A descoperit acest teritoriu, 1770". Ori aborigenii au populat continentul australian cu 60.000 de ani inainte ca James Cook sa arunce ancora in Golful Botany, noteaza Reuters. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro