Premiera TNB. "Angajare de clovn", o piesa cu succes international

Premiera oficiala a spectacolului "Angajare de clovn", de Matei Visniec, va avea loc duminica, 8 ianuarie, la Teatrul National "I.L.Caragiale", de la ora 19.30. A scris-o cu gandul la clovnii lui Fellini, propunandu-si sa treaca din lumea metaforelor si a aluziilor - atat de uzitate in acea vreme - la o poveste realista, inspirata de o lume la fel de trista, in care steaua, oricat de norocos ai fi, apune mult prea devreme, lasand loc amintirilor, ca principala resursa de supravietuire.

acum 50 luni (7 Jan 2017)

Premiera oficiala a spectacolului "Angajare de clovn", de Matei Visniec, va avea loc duminica, 8 ianuarie, la Teatrul National "I.L.Caragiale", de la ora 19.30. Cu aceasta ocazie, de la ora 11.00, in Sala Mica, binecunoscutul scriitor roman, care este de mai multi ani o voce familiara in spatiul cultural francez, va vorbi despre "Festivalul de la Avignon, capitala mondiala a teatrului".

"Angajare de clovn este o piesa care m-a insotit ca o stea buna in momentul cand am traversat Europa de la Est la Vest, cand am trecut dintr-un spatiu cultural in altul, de la o limba la alta, in cautarea unei noi identitati.

A scris-o cu gandul la clovnii lui Fellini, propunandu-si sa treaca din lumea metaforelor si a aluziilor - atat de uzitate in acea vreme - la o poveste realista, inspirata de o lume la fel de trista, in care steaua, oricat de norocos ai fi, apune mult prea devreme, lasand loc amintirilor, ca principala resursa de supravietuire.

Actuala montare de la Nationalul bucurestean aduce o noua viziune asupra textului, intr-o geometrie variabila - a Salii Studio, in care spectatorii pot admira talentul celor trei tineri interpreti, Petre Ancuta, Emilian Marnea si Florin Calbajos, distribuiti in rolurile celor trei clovni batrani - o provocare extraordinara la inceput de cariera.

Cu "Angajare de clovn", teatrul si circul pot fi vazute pentru prima data impreuna in "arena" redescoperita a Salii Studio, intr-o poveste tragicomica, cu tineri carunti si batrani care ies din scena mai tineri de cum au intrat, cu pitici si uriasi si caini de circ, jonglerie, actorie-magie-maiestrie, revelatii peste revelatii, dar mai ales cu sonoritati capabile sa domoleasca gerul unor seri aspre de iarna.

"Imi place sa fiu provocat si m-am autoprovocat sa conduc aceasta aventura artistica, impreuna cu acesti foarte talentati si tineri actori", marturiseste Ion Caramitru, invitand spectatorii sa fie complici intr-o intamplare nemaipomenita, o joaca d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro