Premiera: o singura interventie chirurgicala in loc de cinci succesive

Premiera: o singura interventie chirurgicala in loc de cinci succesive

Micuta Anastasia, diagnosticata la varsta de un an si doua luni cu luxatie congenitala de sold, a fost supusa unei operatii maraton, care a constat in cinci interventii efectuate simultan de o echipa medicala formata din sapte medici, doi anestezisti, trei asistenti medicali si doua infirmiere, toti coordonati de profesorul Gheorghe Burnei, seful sectiei de ortopedie pediatrica de la Spitalul "Marie Curie" din Capitala. Cel mai grav caz de luxatie de sold la un copil sub cinci ani Desi merge la gradinita, fetita are o retinere in a alerga sau a sari, la fel ca oricare alt copil de varsta ei.

acum 118 luni (17 Feb 2015)

Micuta Anastasia, diagnosticata la varsta de un an si doua luni cu luxatie congenitala de sold, a fost supusa unei operatii maraton, care a constat in cinci interventii efectuate simultan de o echipa medicala formata din sapte medici, doi anestezisti, trei asistenti medicali si doua infirmiere, toti coordonati de profesorul Gheorghe Burnei, seful sectiei de ortopedie pediatrica de la Spitalul "Marie Curie" din Capitala.

Cazul rezolvat ieri de echipa acestuia a ajuns recent in atentia spitalului in urma cu putin timp, dupa ce parintii micutei Anastasia au mers cu ea pe la diversi medici din Moldova. Desi a fost supusa unor interventii chirurgicale, mersul fetitei, care avea un membru mai scurt si altul mai lung, a ramas neschimbat: schiopata si avea dureri de fiecare data cand pasea.

"La sapte luni de la nastere am observat ca nu merge normal. Ne-am dus cu fetita la doctor si initial ne-au spus ca poate fi de la premergator.

Cel mai grav caz de luxatie de sold la un copil sub cinci ani

Desi merge la gradinita, fetita are o retinere in a alerga sau a sari, la fel ca oricare alt copil de varsta ei. Dintre toti copiii pe care i-a vazut pana acum, cu luxatie congenitala de sold, cazul Anastasiei a fost cel mai grav. Este cel mai dificil caz de acest gen pe care l-am intalnit pana acum la un copil de patru ani. In cele doua ore si un sfert, cat au durat cele cinci operatii care in mod normal s-ar fi facut succesiv, am construit o noua articulatie astfel incat Anastasia sa poata sa mearga si sa aiba mobilitate. Va mai avea nevoie de o operatie mai putin complexa, dar abia cand va implini 40 de ani", a explicat profesorul Burnei, adaugand ca interventia de mare risc era singura prin care putea asigura o pozitie normala, nedureroasa si fara schiopatare.

In trei luni, micuta ar trebui sa poata sa mearga

Practic, in urma operatiei, care a decurs pefect, membrele fe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro