Premiera medicala in Romania: un rinichi a avut trei "proprietari" si a salvat doua vieti in decurs de doar doua luni

Premiera medicala in Romania: un rinichi a avut trei

Sandor Csaplar, un bihorean de 37 de ani, a suferit saptamana trecuta o hemoragie cerebrala si a fost internat la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta din Oradea. "Fiind o premiera in medicina din Romania, persoana care a primit rinichiul transplantat va fi monitorizata Studiile de specialitate arata ca un astfel de transplant merge bine daca nu face reject acut de grefa, care se manifesta in primele zile de la operatie", a punctat medicul Carmen Pantis. Carmen Pantis Cine este al treilea proprietar al rinichiului Rinichiul adus de la Oradea a fost transplantat, in noaptea de marti spre miercuri, de o echipa a Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca (IUTR), coordonata de profesorul Mihai Lucan.

acum 65 luni (24 Jun 2015)

Sandor Csaplar, un bihorean de 37 de ani, a suferit saptamana trecuta o hemoragie cerebrala si a fost internat la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta din Oradea. Starea lui s-a inrautatit, iar in cursul zilei de duminica a fost declarat in moarte cerebrala. Aceasta si-a dat acordul pentru prelevarea unor organe, sotul ei, in timpul vietii, manifestandu-si dorinta de a-i fi prelevate organele in cazul in care situatia ar fi impus-o", a declarat doctor Carmen Pantis, coordonatoarea programului de Transplant din Bihor.

Partea iesita din comun a povestii este ca rinichiul care i s-a prelevat lui Sandor Csaplar nu era al lui, ci il primise tot prin transplant, in luna aprilie, de la tatal lui. Barbatul de 37 de ani suferea de diabet tip 1 de la varsta de 14 ani. S-a inscris pe lista de asteptare pentru rinichi renal, iar pe 1 luna aprilie 2015 a primit un rinichi de la parintele sau.

A fost nevoie si de acceptul tatalui

"A fost pentru prima data in Romania cand s-a recoltat si pe urma transplantat un rinichi primit", a mai spus Carmen Pantis. Sotia barbatului si-a dat acordul pentrul prelevarea inimii si ficatului, in timp ce pentru rinichi a fost nevoie si de acceptul tatalui celui aflat in moarte cerebrala. Din pacate, transplantul de inima nu a avut loc", a mai spus doctor Carmen Pantis. Ficatul a ajuns la un pacient in varsta de 51 de ani din Cluj, iar ficatul la un pacient de 37 de ani din Bucuresti.

"Fiind o premiera in medicina din Romania, persoana care a primit rinichiul transplantat va fi monitorizata Studiile de specialitate arata ca un astfel de transplant merge bine daca nu face reject acut de grefa, care se manifesta in primele zile de la operatie", a punctat medicul Carmen Pantis.

O alta premiera a constat in faptul ca prelevarea ficatului s-a realizat doar de medici oradeni, fiind vorba despre Sorin Ianceu, Sabau Tudorel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro