Premiera medicala in Romania: tratamentul hibrid al anevrismelor de aorta

Premiera medicala in Romania: tratamentul hibrid al anevrismelor de aorta

O interventia cardiaca unica, atat chirurgicala, cat si interventionala a fost solutia gasita de medici pentru a trata un anevrism voluminos fisurat al unui pacient in varsta de 82 de ani, in cazul caruia riscul unei operatii chirurgicale clasice ar fi fost prea mare. Ce sunt anevrismele de aorta si cum se trateaza Anevrismele de aorta reprezinta dilatatii localizate sau difuze pe traiectul vasului de sange principal al organismului, care conduce sangele oxigenat de la inima catre creier, membre si toate organele interne.

acum 71 luni (5 Nov 2014)

O interventia cardiaca unica, atat chirurgicala, cat si interventionala a fost solutia gasita de medici pentru a trata un anevrism voluminos fisurat al unui pacient in varsta de 82 de ani, in cazul caruia riscul unei operatii chirurgicale clasice ar fi fost prea mare.

Interventia a fost efectuata de chirurgul Teodor Cebotaru si medicul Serban Balanescu, specialist in cardiologie intrventionala din cadrul Spitalului Monza din Bucuresti.

Practic, medicii au a realizat deconectarea vaselor arcului aortic pentru ambele brate si pentru creier, prin ligaturarea si transferarea acestora intr-un bypass unic, implantat intr-un segment de aorta sanatos.

Interventia efectuata pe cord batand, sub anestezie generala, dar fara oprire cardio-circulatorie, s-a efectuat prin toracotomie minima (incizie in torace de max. Theodor Cebotaru, sef de sectie Chirurgie Cardiovasculara la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Imediat dupa aceasta interventie de debransare a ramurilor arcului aortic pentru brate si creier, pacientul a fost transferat in sala de interventii endovasculare, unde echipa de cardiologie interventionala a introdus, pe calea vaselor de la radacina coapsei (artera femurala), la nivelul ane-vrismului aortic, o proteza auto-expandabila. Serban Balanescu, sef de sectie Cardiologie Interventionala la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Evolutia post-operatorie a pacientului a fost optima cu trezirea rapida dupa anestezia generala cu functii vitale optime (neurologica, renala, respiratorie si cardiaca).

Ce sunt anevrismele de aorta si cum se trateaza

Anevrismele de aorta reprezinta dilatatii localizate sau difuze pe traiectul vasului de sange principal al organismului, care conduce sangele oxigenat de la inima catre creier, membre si toate organele interne.

Aceste dilatatii, numite anevrisme, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro