Premiera in BOR. Doi preoti caterisiti din Arhiepiscopia Tomisului si-au cerut iertare public, sperand sa fie reprimiti in slujba Bisericii: "A gresi este omeneste"

Premiera in BOR. Doi preoti caterisiti din Arhiepiscopia Tomisului si-au cerut iertare public, sperand sa fie reprimiti in slujba Bisericii:

- Tainuirea propriei situatii si a demnitatii preotiei sale in fata ierarhului, deoarece, in timp ce se afla in situatie de desfrau, concomitent cununat de doua ori, Centrul Eparhial l-a promovat in functia de Inspector de Specialitate, incredintandu-i cinstea de a conduce activitatea de pelerinaj in Eparhie, concomitent cu acordarea distinctiei bisericesti de iconom stavrofor. Ciprian Nicu Gurita Fost preot la Parohia Eforie Nord II Ciprian Nicu Gurita a fost preot la Parohia Eforie Nord II si a fost judecat la data de 29 iulie 2011 pentru neascultarea si nesupunerea fata de organele bisericesti superioare (Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei si Permanenta Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului), in legatura cu refuzul de a accepta pedeapsa Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, respectiv transferul disciplinar la parohia Tibrinu, pe care Arhiepiscopia Tomisului nu a putut astfel sa o puna in aplicare.

acum 80 luni (30 Jun 2017)

Considerand ca a gresi e omeneste, iar iertarea face parte din marinimia dragostei, cei doi preoti caterisiti au marturisit ca ideea de a-si regreta public face parte din procesul de cainta. Ei au cerut iertare de la ierarhi si de la credinciosi pentru faptele lor. Ca pedeapsa pentru sustinerea tatalui sau, pentru refuzul de a merge la o parohie indepartata si implicit pentru neascultarea fata de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, tanarul Gurita a fost raspopit.

Costica Antoche este acuzat de fapte mult mai grave: o a doua casatorie religioasa fara divortul de sotie, neascultare, apoi apostazie. Acum sunt singur, am renuntat la viata de cuplu pentru a-mi recapata dreptul la slujire.

Si Antoche, si Gurita s-au indreptat spre o structura nerecunoscuta de BOR care este intitulata si unde sunt efectuate slujbe dupa canoanele bisericesti.

Premiera de la Tomis

Gestul celor doi preoti caterisiti, Costica Antoche si Ciprian Nicu Gurita, a fost facut in cadrul unei conferinte de presa pe care Arhiepiscopia Tomisului a gazduit-o vineri, 30 iunie, la ora 14, la sediul sau.

Subiectul acesteia era anuntat drept "cainta publica" a fostilor preoti Costica Antoche si Ciprian Nicu Gurita, care au slujit in Arhiepiscopia Tomisului si au fost caterisiti pentru diverse incalcari ale regulamentelor bisericesti.

"In cadrul conferintei, respectivii isi vor cere public iertare pentru faptele ce au dus la caterisirea lor, demers ce este parte a unei proceduri mai ample, cea de a obtine iertare de sanctiunea caterisirii din partea Sfantului Sinod al BOR. Procedura de iertare a unui cleric sanctionat cu caterisirea este prevazuta in cadrul Regulamentului Autoritatilor Canonice Disciplinare si ale Instantelor de Judecata ale BOR, articolele 173-176", precizase Arhiepiscopia Tomisului.

In rezumat, Regulamentul prevede ca un cleric caterisit are ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro