Precedent in justitia romana. Administratorii unui site care au copiat integral articolele unui ziar din Suceava au fost achitati de judecatori

Precedent in justitia romana. Administratorii unui site care au copiat integral articolele unui ziar din Suceava au fost achitati de judecatori

SC Interpress SRL, proprietara ziarului "Monitorul de Suceava", a dat in judecata SC Pro Media SRL, cerand despagubiri in valoare de 20.000 de lei pentru prejudiciile cauzate prin fapte ilicite. Cei de la Suceava News au solicitat respingerea actiunii, ca nefondata, deoarece potrivit art.1 al.1, art.9 din Legea nr.8/1996, stirile nu intra in categoria "creatie stiintifica, artistica, literara si tehnica" a caror ocrotice o solicita reclamanta prin cererea de chemare in judecata si nu beneficiaza de protectia dreptului de autor.

acum 41 luni (11 Jun 2017)

SC Interpress SRL, proprietara ziarului "Monitorul de Suceava", a dat in judecata SC Pro Media SRL, cerand despagubiri in valoare de 20.000 de lei pentru prejudiciile cauzate prin fapte ilicite. Incepand cu luna octombrie 2015, cei de la Monitorul de Suceava au observat ca firma data in judecata ii preia articolele de stiri si le publica pe pagina de internet detinuta, respectiv pe www.suceavanews.ro.

"Preluarea articolelor in integralitate, fara cost si fara respectarea obligatiei de indicare a sursei a adus atingere drepturilor subiective si intereselor legitime ale reclamantei si constituie fapte generatoare de raspundere, data fiind calitatea de profesionist in acelasi domeniu de activitate a paratei. Parata fructifica roadele muncii reclamantei fara un acord de natura financiara sau de alta natura si fara sa citeze macar sursa", se arata in plangerea formulata de reprezentantii ziarului "Monitorul de Suceava".

Cei de la Suceava News au solicitat respingerea actiunii, ca nefondata, deoarece potrivit art.1 al.1, art.9 din Legea nr.8/1996, stirile nu intra in categoria "creatie stiintifica, artistica, literara si tehnica" a caror ocrotice o solicita reclamanta prin cererea de chemare in judecata si nu beneficiaza de protectia dreptului de autor. e) din actul normativ anterior precizat, stirile si informatiile de presa nu beneficiaza de protectia legala pentru drepturile de autor", au aratat magistratii de la Judecatoria Suceava. Oficialii de la Monitorul de Suceava au facut apel impotriva deciziei luate de judecatorii suceveni.

Alte stiri pe aceasta tema:

Marian Popescu, presedintele Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti: "Am fost ingrozit cand am avut de-a face cu plagiatul lui Ponta"

Emilia Sercan, lamuriri dupa acuzatiile de plagiat: "Simt ca sunt o tinta. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro