Preafericitul Daniel fata cu reactiunea. Cum vrea sa transforme Patriarhul religia in stiinta

Prima reactie a Bisericii a fost aceea de a anunta, destul de clar si transant, ca intentioneaza sa faca tot ceea ce depinde de ea pentru a nu respecta decizia Curtii Constitutionale. O a doua gafa pe care o face Daniel este sa declare ca "inscrierea la ora de Religie este un act de credinta". Daca vrea ca, in continuare, sa fie cel mai mare dezvoltator imobiliar roman, daca-si doreste biserici cu acoperis aurit in curtea unor scoli care stau sa cada, daca vrea sa vada preoti burtosi coborand din limuzine negre in sate in care privata din spatele curtii da pe dinafara, daca vrea sa fie invitat cu "Sfantul Trafalet" la orice inaugurare, n-are alta cale decat aceea de a-si conserva, in cat mai mare masura, "credinciosii".

acum 110 luni (2 Mar 2015)

>

BOR-ul trece printr-o criza: ora de Religie, principala cale prin care ortodoxismul era livrat constant viitorilor credinciosi, a fost transformata din "obligatorie" in optionala. Prima reactie a Bisericii a fost aceea de a anunta, destul de clar si transant, ca intentioneaza sa faca tot ceea ce depinde de ea pentru a nu respecta decizia Curtii Constitutionale.

Pozitia (capului) BOR este o dovada a faptului ca, obisnuita cu un sir neintrerupt de "victorii", Biserica s-a dezvatat sa piarda. Dupa stiinta mea, BOR este prima mare institutie autohtona care declara fatis ca nu-si propune sa respecte o hotarare a Curtii Constitutionale. Miza este atat de mare, incat in ultima slujba pe care a tinut-o, PF Daniel a tratat indelung cestiunea.

Prima ar fi ca, incercand sa combata ceea ce considera el a fi critica principala a prezentei Religiei in scoli ("nu este o stiinta"), PF nu face decat sa-si ridice opozantii in cap, anuntand nu doar ca religia este o stiinta, ci chiar ca este "stiinta cea mai profunda". Chiar daca nu duce lipsa de pompieri, Daniel n-ar trebui sa puna singur paie pe foc. Una dintre ele ar fi aceea ca te poti indoi de ea. Einstein s-a indoit ca lumea poate fi rezumata la F= ma si asa a ajuns sa constate ca E=mc? Stiinta, tot intrebandu-se daca pamantul este intr-adevar plat, asa cum stabilise anterior, a ajuns la concluzia ca, de fapt, este rotund (pentru ca mai apoi sa constate ca este relativ oval). Si-a stabilit o data pentru totdeauna dogmele si de-atunci nu face decat sa le respecte- si sa incerce sa-i oblige si pe altii la aceeasi atitudine. In interiorul bisericii fiind, eu n-am permisiunea de a ma indoi de ceva caruia biserica i-a oferit,deja, statutul de certitudine. Pot eu sa ma indoiesc de existenta Arhanghelului Gabriel?

Mult mai intelept ar fi fost ca Daniel sa nu incerce sa bage Religia in randul stiintelor- nici pe usa din fata, nici pe portita din dos. Orarul contine, printre altele, ore in c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro