Prea departe de Occident, prea aproape de Rusia?
De doi ani de zile (primele semne de "nesupunere" geopolitica au aparut inca din august 2008 - asa-numitul razboi de sase zile din Georgia ) ne confruntam cu o recrudescenta a ambitiilor neo-imperiale ale Rusiei d-lui Putin, o reactualizare a metodelor de negociere si persuasiune tipice unui regim cu radacinile bine infipte in trecutul sovietic, o revenire nedorita a fantomelor arbitrariului, presiunii, santajului si propagandei agresive. Este adevarat ca situatia nu mai este la fel de binevoitoare ca acum 25 de ani, cand Rusia era slabita de haosul cauzat de demantelarea blocului sovietic, Statele Unite si Uniunea Europeana luau decizia de a exporta democratia in tarile care fusesera nevoite sa suporte timp de 45 de ani experimentul utopiei comuniste, iar speranta inlocuia resemnarea si anunta sfarsitul istoriei.
De doi ani de zile (primele semne de "nesupunere" geopolitica au aparut inca din august 2008 - asa-numitul razboi de sase zile din Georgia ) ne confruntam cu o recrudescenta a ambitiilor neo-imperiale ale Rusiei d-lui Putin, o reactualizare a metodelor de negociere si persuasiune tipice unui regim cu radacinile bine infipte in trecutul sovietic, o revenire nedorita a fantomelor arbitrariului, presiunii, santajului si propagandei agresive.
Razboiul Rusiei in Ucraina a dus si la o reactualizare a fricii in randul tarilor din apropierea Federatiei - statele baltice, Polonia si Romania. De data aceasta, invitat a fost d. Dupa incheierea procesiunii specifice in astfel de ocazii - cautarea febrila a locului, acomodarea vizuala, cercetarea atenta sau superficiala a salii - a inceput si conferinta cu titlul sugestiv: "Prea departe de Occident, prea aproape de Rusia?" Dupa o scurta introducere a d-lui Tismaneanu, a urmat sesiunea de intrebari, printre acestea regasindu-se alegerile prezidentiale din Statele Unite, problemele sistemice ale Greciei, dorinta Chinei de a se pozitiona ca actor dominant in Asia de Sud-Est in contextul incetinirii cresterii economice sau razboaiele din Iugoslavia. Este adevarat ca situatia nu mai este la fel de binevoitoare ca acum 25 de ani, cand Rusia era slabita de haosul cauzat de demantelarea blocului sovietic, Statele Unite si Uniunea Europeana luau decizia de a exporta democratia in tarile care fusesera nevoite sa suporte timp de 45 de ani experimentul utopiei comuniste, iar speranta inlocuia resemnarea si anunta sfarsitul istoriei. Totusi, Romania este stat membru al Uniunii Europene si al NATO, nu se mai afla intr-o dilema existentiala, strivita intre doua regimuri totalitare ca in 1940. O alta idee interesanta a d-lui Kaplan - o Rusie slabita este mai periculoasa pe termen scurt deoarece poate fi mai agresiva, presedintele Putin poate neutraliza nemultumirile si frustarile cetatenilor folosindu-se de tactica amenintarii externe.... Citeste intreg articolul pe evz.ro