Prapastia intre cine sunt si cine cred romanii ca sunt. Care sunt consecintele discrepantei in plan personal si national

Prapastia intre cine sunt si cine cred romanii ca sunt. Care sunt consecintele discrepantei in plan personal si national

Cu cat discrepanta dintre "caracterul national real/actual" si "caracterul national proiectat" este mai mare, cu atat satisfactia in viata, durata si calitatea vietii, nivelul de trai, calitatea educatiei, nivelul de autonomie si atitudinea fata de pace sunt mai mici. Acest indice este calculat periodic de ONU si are trei componente: durata si calitatea vietii, calitatea educatiei si nivelul de trai", Daniel David, psiholog Cum este influentat cel mai important indice privind dezvoltarea tarilor Una dintre principalele descoperiri ale studiului a fost faptul ca discrepanta mare intre cine credem ca suntem si cine suntem cu adevarat la nivel de tara atrage un nivel scazut al indicelui de dezvoltare umana. Agreabilitatea se refera la comportamentul celui care incearca sa fie placut si apreciat de ceilalti, la altruism, la incredere, la tendinta de compasiune si de cooperare, comparativ cu suspiciunea si anatagonismul fata de ceilalti.

acum 56 luni (1 Feb 2017)

Cu cat discrepanta dintre "caracterul national real/actual" si "caracterul national proiectat" este mai mare, cu atat satisfactia in viata, durata si calitatea vietii, nivelul de trai, calitatea educatiei, nivelul de autonomie si atitudinea fata de pace sunt mai mici.

Aceasta este concluzia studiului publicat, zilele trecute, de autorul "Psihologiei Poporului Roman", Daniel David si colaboratorii Silviu Andrei Matu, Oana Alexandra David si Antonio Terracciano, in revista Cross-Cultural Research, in care au fost analizate 46 de tari/culturi (incluzand Romania).

"Punctul de pornire a fost situatia de la nivel individual. Noi stim ca atunci cand apare o discrepanta intre cum suntem si cum credem ca suntem, aceasta este asociata cu o serie de disfunctii la nivel psihologic, cum ar fi stisfactie scazuta a vietii, productivitate mai scazuta, stres mai mare si asa mai departe.

Astfel, cercetatorii au analizat in ce masura discrepanta intre modul in care este proiectat caracterul national si cum este acesta in realitate, poate fi asociata cu o serie de disfunctionalitati. S-au analizat indicele de dezvoltare umana, satisfactia in viata, gradul de autonomie, indicatorul de pace (predispozitia a fi mai impaciuitori ca natiune sau predispozitia de a accepta razboiul si conflictele).

"Am pornit de la articolul publicat in revista Science de Antonio Terracciano, care este coautor la studiul nostru, in care releva o diferenta intre modul in care se vad oamenii din 46 de tari/culturi sub aspectul personalitatii si cum sunt ei de fapt. "Am descoperit ca discrepanta intre personalitatea proiectata la nivel de tara si cea reala are cam aceleasi efecte care se pot observa la nivel individual", spune David. "Discrepanta mare intre cine credem ca suntem si cine suntem cu adevarat la nivel de tara atrage un nivel scazut al indicelui de dezvoltare umana. Acest indice este calculat periodic de ONU si are trei componente: durata si calitatea v... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro