Prajiturile de casa, preferate de Anul Nou. Cum pregatim "Albinita" si foile cu miere de albine

Prajiturile de casa, preferate de Anul Nou. Cum pregatim

Prima crema se face cu budinca de vanilie, 400 de grame de lapte, care se fierb pe abur pana se ingroasa, se freaca un pachet de unt cu 200 de grame de zahar, iar dupa ce s-a racit, se umple foile asa: se pune o foaie, apoi crema, alta foaie, apoi se pune dulceata, apoi un pic de crema, se pune foaia a treia si iar crema, apoi ultima foaie si pe foaia ultima se face glazura de ciocolata", explica tanti Lina.

acum 67 luni (31 Dec 2015)

Daca astazi, tot mai multe gospodine prefera sa le comande la laboratoare, in Chiuzbaia, un sat la doar cativa kilometri de Baia Sprie, fiecare gospodina are propriile retete si face prajiturile in casa. Dar facem noi pentru altele, de la oras", spune o tanara din sat, care apoi ne ghideaza spre "socacita" (bucatareasa care gatea sau facea prajituri la evenimente, n.r.), sau "tanti Lina", cunoscuta in tot satul pentru prajiturile gustoase pe care le facea la nunti.

Lina Liboteana are acum 86 de ani si este primul an in care nu s-a mai ocupat de prepararea dulciurilor pentru altii, ci doar pentru casa. Dar am facut la nunti prajituri de cand eram inca la mama fata. Apoi am facut pentru doamne la oras, faceam si puneam in caserole, erau aici stivuite caserolele cu prajituri inainte de sarbatori", povesteste tanti Lina si cumnata ei, care ii era alaturi la munca in bucatarie. Cred ca erau si cate o suta de tavi.

"Albinita", redenumita in Chiuzbaia "Dobos"

Mainile ii tremura acum, a fel si glasul, dar spune cu usurinta oricare din cele peste 100 de retete pe care le prepara. "Am mai mult de 100 de prajituri scrise. Le stiu eu pe de rost, dar nu le fac fara sa ma uit pe retete. Mai de mult le avea scrise doar de mana, dar acum mi le mai scriu copiii la calculator", mai spune socacita. Nu a fost nunta, Paste, Craciun ori Anul Nou, ba si zile de nastere ori alte momente de sarbatoare, in care sa nu faca celebra prajtura "Albinita". Indiferent cum ii spune, reteta e aceeasi si e respectata cu strictet de zeci de ani, iar femeia o spune fara sa se incurce macar pentru o clipa. "Se pune un ou intreg, 150 de grame de zahar, doua linguri de miere de albine, 50 de grame de unsoare (untura de porc, n.r.), o lingura de bicarbonat, sapte linguri de lapte si se fierb toate la abur cinci minue. Se fac patru foi, se coc pe dosul tavei si pe urma se racesc si se face crema.

Prima crema... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro