Prajitoria de cafea: un baimarean a dus prepararea cafelei la nivel de arta. Licoarea delicioasa este facuta fara zahar

Prajitoria de cafea: un baimarean a dus prepararea cafelei la nivel de arta. Licoarea delicioasa este facuta fara zahar

Razvan Iagamos, cel care a adus pentru prima data in Baia Mare conceptul de "cafea de specialitate", spune ca presupune o atentie de exceptie acordata cafelei, dar si modului de preparare. "Cred ca nu exista o concurenta clasica in acest domeniu, micii prajitori de cafea de specialitate colaboreaza intre ei, schimba informatii, iar aceste experiente comune vor creste nivelul de calitate si, in final, clientul va alege intre o experienta de gust versus un produs standardizat". De exemplu, daca as folosi temperatura cu care prajesc o cafea din Etiopia, cultivata la 2000 de metri, pentru o cafea din Brazilia adusa de la 600 de metri altitudine cu siguranta cea din urma va fi arsa. "Aparatul facut in Grecia de o familie care se ocupa de asta de doua generatii nu este neaparat un brand, dar permite controlul mai multor parametri in procesul de prajire.

acum 102 luni (4 Sep 2015)

Razvan Iagamos, cel care a adus pentru prima data in Baia Mare conceptul de "cafea de specialitate", spune ca presupune o atentie de exceptie acordata cafelei, dar si modului de preparare. El adauga ca intreg conceptul locatiei este ca totul sa fie la vedere, atat prajirea ,cat si prepararea, in asa fel incat sa se poata vedea tot procesul prin care cafeaua, din produs verde, ajunge in preparat. Fiecare etapa, de la cel care o culege si o proceseaza in ferma, cel care o prajeste si in final la cel care o prepara, are posibilitatea sa influenteze foarte mult gustul final". Pe de alta parte, arata el, despre "cafeaua comerciala" se cunosc forte putine informatii despre origine, iar cel care o prepara nu influenteaza deloc produsul final, in cele mai multe cazuri nu poate sa regleze nici macar "macinatura" si lucreaza pe un aparat setat standard. Cred ca este foarte bine ca persoanele care vin aici sa serveasca o cafea sa stie cat mai multe despre produsul pe care il consuma, de unde vine, cum a fost procesat, prajit, etc". Frumusetea in aceasta industrie, a cafelei de specialitate, subliniaza el, este ca e o industrie deschisa, toata lumea are acces la toate informatiile. "Cred ca nu exista o concurenta clasica in acest domeniu, micii prajitori de cafea de specialitate colaboreaza intre ei, schimba informatii, iar aceste experiente comune vor creste nivelul de calitate si, in final, clientul va alege intre o experienta de gust versus un produs standardizat".

Baimareanul arata ca altitudinea la care a fost cultivata cafeaua are o importanta deosebita pentru gustul si textura bobului de cafea, cu cat creste la o inaltime mai mare, cu atat bobul de cafea este mai dens, iar prajirea necesita o alta abordare. "Ca o regula, cu cat altitudinea este mai ridicata, cu atat densitatea boabelor este mai mare si temperatura initiala din cuptor va fi mai mare. De exemplu, daca as folosi temperatura cu care prajesc o cafea din Etiopia, cultivata ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro