Practici magice traditionale: descantecele care alungau bolile si alte acte ritualice. Explicatia specialistilor

Practici magice traditionale: descantecele care alungau bolile si alte acte ritualice. Explicatia specialistilor

Si atunci luai on pic de foc si mereai la o mejda si puneai picioru acolo in mejda si era on pic de descantec, da amu l-am uitat si tapai focu acolea si il acupereai si acolea ramanea. "De diuatet sa tapau noua carbuni intr-o cana cu apa si faceai cruce in cana si zaceai Tata nost si si beie si sa tape apa aceie pa kept. Si i le suflai deasupra lui si i le puneai acolo deasupra lui, in belceu, ori la cap si durmea pa iele si nu mai era spariet" Practicile magice si problemele amoroase Magiei i se atribuiau puteri si in domeniul dragostei, motiv pentru care practici din acest registru erau performate, exclusiv de fete, ori de cate ori simteau ca risca sa ramana nemaritate.

acum 81 luni (11 May 2015)

Cautatul de deochi, descantecele de boala, vrajile pentru influentarea sentimentelor iubitului - sunt doar cateva dintre coordonatele asocierii magicului in traiul traditional romanesc. Etnologul salajean Camelia Burghele, cercetator stiintific in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, si-a dedicat mare parte din activitatea sa de cercetare studierii acestor practici magico-rituale si masura in care ele se mai regasesc in activitatile actuale. Asa a ajuns la Peceiu, o localitate din comuna Banisor, unde a stat de vorbe cu batranele satului pentru a afla ce insemna, atunci cand medicamentele nu ajutau vindecarea si cand retelele de socializare nu creau legaturi amoroase, apelul la magie.

Magia - ca sansa de recuperare a sanatatii

Potrivit etnologului, unul dintre domeniile cu cea mai larga aplicare a magiei era cel al sanatatii, iar la baza acestui demers sta faptul ca, in mentalitatea traditionala, cele mai multe dintre perturbarile starii de sanatate sunt cauzate de intruziunile rauvoitoare ale malignului in proximitatea corpului si insinuarile acestuia in organism.

"Vindecarea este echivalenta cu recalibrarea legaturilor intime si firesti ale organismului uman cu natura si cosmosul. Una dintre caile cele mai des apelate in comunitatea traditionala era descantatul de boala, un complex act cultural ce acopera prin valoarea sa de exemplu cea mai mare parte a terapeuticii traditionale, la intersectia remediului medical cu cel ritualic", explica etnologul,

Fundamentul decantatului de boala il reprezinta, dupa cum explica Nicolae Leon, in "Istoria medicala a poporului roman", credinta ca "mai fiecare boala are cateva semne dupa care se poate recunoaste; bolile obicinuite se recunosc vezand si intreband: cand romanul e galben si la fata si la albusul ochiului, are galbenare; Mai greu e de cunoscut o boala cand nu prea are semne: atunci se cearca toate buruienile si descantecele, pa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro