Prabusirea rublei scoate produsele romanesti de pe piata UE

In schimb, Eugen Sinca, analist sef echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR este de parere ca: "O reducere a exporturilor romanesti spre Rusia poate avea un impact negativ minor asupra cresterii economice, avand in vedere locul opt ocupat de Rusia in topul destinatiilor de export, cu o pondere mai mica de 3% in total. - Am importat de 3 miliarde de dolari (90% din importuri reprezinta gaze naturale, titei si carbune) - Am exportat de 1,4 miliarde de dolari, fiind vorba despre masini si utilaje electrice si produse chimice si metalurgice

acum 77 luni (18 Dec 2014)

Economistii arata ca prabusirea rublei se va face simtita si pe pietele europene, iar Romania nu are cum sa fie ferita de furtuna care va izbucni.

Rubla ruseasca s-a depreciat puternic, moneda unica europeana si dolarul american atingand un nivel fara precedent, cu toate eforturile Bancii Centrale de la Moscova. De aceea este posibil sa izbucneasca o furtuna pe piata financiara europeana ce nu poate ramane fara urmari pentru Romania. Consecintele pot fi: costuri mai mari pentru imprumuturile externe, variatii ale cursului de schimb si deprecierea leului. BCE este actorul principal, care va determina incotro se vor indrepta lucrurile", arata Aurelian Dochia, membru in Consiliul de Administratie al BRD Finance. "Pentru inceput vor fi influentate cursul de schimb si variatiile dobanzilor. Iar partenerii comerciali nu se pot schimba de la o luna la alta. Germania si Italia sunt parteneri comerciali importanti pentru Romania, iar ambele tari sunt direct afectate de starea economiei rusesti. Aceasta este cealalta fateta a sanctiunilor impuse Rusiei de catre UE si SUA", afirma Dochia.

Tudor Afanasov, presedintele Camerei de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa arata cum influenteaza deteriorarea relatiilor comerciale ruso-germane piata din Romania: "Germania este motorul Europei, iar daca motorul se gripeaza intreg ansamblul are de suferit. Daca pana acum Romania avea sanse sa devina un competitor pe piata europeana si in sfarsit desfaceam produse pe piata europeana, cred ca situatia se va schimba in anul ce vine. Polonia, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie, Spania vor cauta sa isi impuna produsele pe piata europeana, deoarece nu mai au acces la piata estica si acest lucru va fi in detrimentul tarilor mai mici. Poate ca aceste tari nu au produse mai bune, dar cert este ca pretul de productie va fi mai mic, iar produsele vor fi mai ieftine".

In schimb, Eugen Sinca, analist sef echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR este ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro