Povestile carciumilor si restaurantelor din Slatina anilor 1900. Oamenii petreceau cu totii cot la cot, indiferent de clasa sociala
In Slatina "de altadata" au existat numeroase carciumi si restaurante de sine statatoare care au functionat in diverse puncte ale orasului. o fleica costa 40 bani, o vrabioara 80 de bani, un carnat patrician - 40 de bani, un fel de mancare cu sos intre 40 si 80 bani, cele de 80 de bani fiind mancarurile de pasari, vanat, pescarie", spune Aurelia Grosu. O alta carciuma de renume, aceasta pentru ca era amplasata in centrul urbei, vizavi de gradina publica Principesa Maria (actualul Parc "Eugen Ionescu"), a fost "La izvorul cu bere" de la parterul Hotelului "Cosma", ridicat langa sediul din prezent al BNR.
In Slatina "de altadata" au existat numeroase carciumi si restaurante de sine statatoare care au functionat in diverse puncte ale orasului. Aflat la jumatatea distantei dintre Pitesti si Craiova, Slatina avea constant parte de un numar insemnat de straini aflati in tranzit care cautau un loc la indemana unde sa manance si sa bea bine, la preturi acceptabile. Iar orasul, unul linistit - de provincie, dar cochet si curat, nu ducea lipsa de asemenea localuri.
Aurelia Grosu, arheolog si doctor in istorie la Muzeul Judetean Olt, spune ca unul dintre cele mai cautate restaurante de la inceputul anilor 1900 a fost "Unirea". Amenajat pe strada Lipscani, la parterul propriei case de catre Eduard Rosman, localul a fost gandit initial ca un restaurant micut atat cat poate reprezenta o incapere de casa, dar, ulterior, s-a transformat intr-un restaurant-bodega.
"Priceperea lui Rosman in afaceri este dovedita si de faptul ca restaurantul sau asigura antreurile pentru balurile desfasurate la Clubul subofiterilor (actualul cinematograf Victoria, n.a.), aflat ceva mai sus, tot pe Liscani, sau la Casa Armatei de pe strada Ionascu. Localul s-a bucurat de o mare faima timp de decenii, afacerea tatalui fiind continuata apoi de fiu.
"La Vulpe veneau negustorii de pe strada Carol/Dinu Lipatti dupa ce inchideau pravaliile la pranz - la o gustarica, inainte de a merge acasa pentru a servi masa. Piesa de rezistenta era gratarul, concurat de mititei, stropiti din belsug cu bere, devenita extrem de populara dupa anii 1880. o fleica costa 40 bani, o vrabioara 80 de bani, un carnat patrician - 40 de bani, un fel de mancare cu sos intre 40 si 80 bani, cele de 80 de bani fiind mancarurile de pasari, vanat, pescarie", spune Aurelia Grosu. Dintre toate insa, la acest moment doar una continua sa mai existe, aceasta fiind amplasata exact in acelasi loc ca acum o suta de ani - langa sediul Politiei Judetene, la intersectia s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro