Povestile bunicilor din Primul Razboi Mondial. Urmasi sarbi veniti sa vada unde le-au murit inaintasii in Dobrogea

Povestile bunicilor din Primul Razboi Mondial. Urmasi sarbi veniti sa vada unde le-au murit inaintasii in Dobrogea

Expozitia cu fotografii ale voluntarilor Diviziei I sarba organizata de Muzeul de Istorie din Novi-Sad poate fi vazuta la Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" din Constanta Foto Catalin Danulescu Pe aceeasi tema: Cum au celebrat bulgarii cu fast batalia de la Turtucaia, cea mai rusinoasa infrangere din istoria Armatei Romane Familia de eroi: povestile celor sapte barbati viteji care au luptat in cele doua razboaie mondiale. Unii au supravietuit luptelor, altii au pierit zdrobiti de bombe Eroii din Primul Razboi Mondial, omagiati prin caravana care va strabate judetul Constanta 100 de ani de la Marele Razboi, Episodul 6. Trupele au capitulat dupa ce comandantul a fugit de pe campul de lupta Plugarii de la Turtucaia, eroii disparuti fara urma in Primul Razboi Mondial Preotul care a refuzat sa fuga din fata inamicului la Turtucaia.

acum 89 luni (14 Sep 2016)

Era iarna anilor 1915/1916 cand o divizie de voluntari sarbi, croati, sloveni si cehi a fost infiintata pe teritoriul Rusiei pentru a intra sa lupte in Primul Razboi Mondial. Era formata in principal din prizonieri de razboi luati din Armata Austro-Ungariei. Unii erau militari din insula Corfu, altii erau voluntari refugiati in Romania si veniti apoi in Rusia, iar altii sosisera benevol din America.

Ei au fost concentrati in raionul Medgidia, la 17 august 1916 si au participat pana la mijlocul lui octombrie 1916 la luptele pentru apararea Dobrogei de la Dobrici, Hardali, Cocargea, Amzacea, Mereni, Miristea. Obrad, bunicul de 100 ani

In Dobrogea au luptat aproape 19.000 ostasi sarbi. Printre ei se afla si Obrad Hornjak, un tanar de 18 ani din Elemir, pe care Primul Razboi Mondial avea sa-l marcheze definitiv. A scapat de razboi, a revenit acasa in Serbia, s-a insurat, si-a intemeiat o familie si pana la finele vietii sale a vorbit urmasilor despre luptele duse in Dobrogea. Novica Hornjak, nepotul sau, a crescut cu povestile ispravilor de arme spuse de bunic. Bunicul meu Obrad Hornjak avea 18 ani cand a participat ca voluntar sarb la luptele din Dobrogea.

Dupa 100 ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, urmasi ai sarbilor de atunci s-au intors pe meleagurile pe care au luptat inaintasii. Au calcat mandri pe acest pamant, sfintit cu sangele eroilor de razboi. Dupa 100 ani se dovedeste ca bunicul meu a luptat de partea cui a trebuit. Scopurile de atunci, de la luptele din Dobrogea, astazi au primit o satisfactie prin adunarea la care am participat. Sunt sigur ca el, undeva, sus se bucura de acest eveniment", spune Novica, aprobat de colegii din Liga de prietenie romano-sarba, al carui traducator, Vladimir Mitrovic, provine dintr-o familie romano-sarba. Impreuna, sarbii si romanii au reusit sa elimine 2.700 bulgari", relateaza istoricul Delibor Donda, prezent si el la Constanta.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro