Povestile "bisectilor", oamenii care-si serbeaza nasterea odata la patru ani. "Imi place sa spun ca eu sunt inca minor"

Povestile

Odata la patru ani, luna februarie are 29 de zile in loc de 28, iar anul 366 de zile, in loc de 365. In Romania, conform statisticilor, sunt inregistrate aproximativ 12.500 de persoane nascute, iar in lume sunt in jur de 4,1 milioane de oameni (cu putin peste 0,05% din populatia totala) care isi serbeaza ziua de nastere odata la patru ani. Clinica de Obstetrica-Ginecologie "Bega" din Timisoara In Timisoara exista o medie de sapte-opt nasteri pe zi (in tot anul 2015 au fost in jur de 3.000 de nasteri), astfel ca si in 29 februarie sunt asteptati sa vina pe lume copii. Ziua de 29 februarie, adica ziua suplimentara care s-a adaugat in calendar si care apare odata la patru ani, este determinata de perioada "inexacta" a rotatiei Pamantului in jurul Soarelui, care este 365,2422 de zile.

acum 39 luni (29 Feb 2016)

Odata la patru ani, luna februarie are 29 de zile in loc de 28, iar anul 366 de zile, in loc de 365. 2016 este unul din acestia ani, iar cei nascuti in 29 februarie se considera persoane speciale.

In Romania, conform statisticilor, sunt inregistrate aproximativ 12.500 de persoane nascute, iar in lume sunt in jur de 4,1 milioane de oameni (cu putin peste 0,05% din populatia totala) care isi serbeaza ziua de nastere odata la patru ani.

Unul din romanii nascuti in 29 februarie este artistul timisorean Mircea Jichici. Are 52 de ani, insa, daca este sa calculam zilele in care si-a aniversat cu adevarat ziua de nastere, atunci el are doar 14 ani. Este intr-adevar o zi de nastere mai speciala, atat pentru mine, cat si pentru cei nascuti pe 29 februarie. In momentul in care s-a dus la primarie sa faca certificatul de nastere, oficialii de la primarie, cand au aflat data de nastere, i-au sugerat sa ma treaca ori pe 28 februarie, ori pe 1 martie, sa nu fie probleme. Cu alte cuvinte, i-au sugerat sa schimbe data nasterii, sa fiu si eu normal. Cei de la primarie se temeau ca voi avea o problema psihica. Am mai gasit persoane nascute pe 29 februarie, pe Facebook, din America si Australia. Si ei sunt artisti, au activitati din astea foarte nastrusnice, cu imaginatie foarte bogata", a declarat Mircea Jichici. Artistul Mircea Jichici, in activitatea profesionala

Lui Mirea Jichici ii place sa se joace cu statistica si spune ca persoanele nascute pe 29 februarie, care aniverseaza aceasta din patru in patru ani, vor sarbatori "majoratul" de abia atunci cand implinesc 64 de ani. "Bisectii" care implinesc 18 ani intr-o luna februarie obisnuita, cu 28 de zile, devin majori, in mod legal, fie cu o zi mai devreme, fie cu o zi mai tarziu.

Probleme cu zodiacul

In anul in care februarie are 28 de zile, Mircea Jichici afirma ca are un ritual mai special. "Prietenii care stiu ca sunt nascut intr-o zi asa de ciuda... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro