Povesti din infernul de acasa. "Tata e painea lui Dumnezeu, dar cand nu bea"

Povesti din infernul de acasa.

Pe de o parte, a spus directorul DGASPC Olt, Radita Pirosca, datele prezentate reflecta o mica parte din realitate - "poate nu inseamna nici un sfert din total, sunt convinsa, pentru ca sunt atatea victime care nu raporteaza abuzul", iar pe de alta, arata ca violenta nu prea tine cont de mediul de provenienta. Cel de-al doilea caz a descris situatia unei femei de 40 ani, aflata in concediu de crestere a copilului, absolventa de studii superioare, cu un loc de munca bine platit, mama a doi copii, cel mare de nici 4 ani, cel mic, de nici 2 ani. "Ar trebui sa ne intereseze mai mult nevoile victimei decat daca exista toate documentele la dosar" Desi in cadrul programului pentru infiintarea centrului, program finantat din fonduri norvegiene, a existat si o componenta de formare de specialisti pentru astfel de situatii, lucrurile sunt departe de a se derula conform asteptarilor.

acum 89 luni (28 Apr 2017)

Un adapost pentru victimele in familie, cu o capacitate de 9 locuri, care de-abia in curand implineste un an, a fost deschis si in judetul Olt, calcandu-i pragul pana acum 29 persoane abuzate, in majoritate femei si copiii acestora. Infiintarea, perfectionarea personalului si primele luni de functionare au fost sustinute din fonduri norvegiene. Serviciile sunt gratuite, aici se poate ajunge la orice ora, chiar si in urma unui apel la 112, insa psihologia victimei, lipsa de implicare a autoritatilor sau faptul ca informatia nu a ajuns inca la potentialii beneficiari face ca cifrele sa fie inca mici, comparativ cu realitatea din casele oltenilor.

"Lasa, ca si-a meritat-o si ea!", "n-a omorat-o cu o palma!", "copilul mai trebuie si batut ca sa inteleaga" sau "nu stie decat de bataie" sunt convingeri inradacinate la romani, spun reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Olt, care au prezentat atat statistica primelor 10 luni in centrul nou-infiintat, cat si statisticile aferente anului 2015 in judetul Olt, care au fost folosite ca argument pentru infiintarea centrului.

"Violenta nu o intalnim doar in familie sarace, cu nivel scazut de educatie, e doar un mit asta"

Conform datelor prezentate de DGASPC Olt, in 2015 s-au raportat, oficial, 241 persoane - victime ale violentei in familie.

Pe de o parte, a spus directorul DGASPC Olt, Radita Pirosca, datele prezentate reflecta o mica parte din realitate - "poate nu inseamna nici un sfert din total, sunt convinsa, pentru ca sunt atatea victime care nu raporteaza abuzul", iar pe de alta, arata ca violenta nu prea tine cont de mediul de provenienta. "Violenta nu o intalnim doar in mediile sarace, sau la persoanele cu nivel scazut de ducatie, asta e doar un mit", a spus Pirosca, iar in sprijinul acestei idei, sefa centrului pentru sprijinul victimelor violentei in familie, Cristina Nicolae, a prezentat do... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro