Povesti din diaspora, la TVR: pictorul care lucreaza la cativa pasi de Papa Francisc si femeia care a spus adevarul despre viata "badantelor"

Povesti din diaspora, la TVR: pictorul care lucreaza la cativa pasi de Papa Francisc si femeia care a spus adevarul despre viata

TVR 1 si TVR HD difuzeaza duminica, 19 martie, de la ora 21.00, primul episod al seriei de reportaje "Unde-i acasa?", realizate de Irina Pacurariu. Echipa TVR a filmat si a stat de vorba cu romani cu cele mai variate profesii, de la medici si electricieni, pana la IT-isti, profesori, femei care ingrijesc batrani sau fac curatenie in case, piloti de avioane, specialisti in comunicatii, muzicieni, mici antreprenori, creatori de moda sau antrenori de tenis.

acum 69 luni (17 Mar 2017)

TVR 1 si TVR HD difuzeaza duminica, 19 martie, de la ora 21.00, primul episod al seriei de reportaje "Unde-i acasa?", realizate de Irina Pacurariu.

La zece ani de la integrarea in UE, nu se stie de fapt numarul exact al romanilor plecati. Ceea ce se cunoaste concret este cati bani au trimis acasa - mai mult de 52 de miliarde de euro, cu mult peste valoarea investitiilor straine din aceeasi perioada. "La zece ani de la intrarea in UE, milioane de romani au ajuns sa se imparta intre doua lumi, doua vieti, doua tari. De duminica seara, la TVR 1 si TVR HD, timp de patru saptamani, in cinci destinatii din Europa si, normal, acasa, in Romania, va astept sa le intram in casa impreuna", declara realizatoarea TVR.

Filmate in comunitati de romani din diverse tari europene - Italia, Portugalia, Germania, Suedia, Franta - reportajele Irinei Pacurariu spun povestile romanilor din afara tarii, puse in oglinda cu istorii de viata ale celor ramasi in Romania.

Echipa TVR a filmat si a stat de vorba cu romani cu cele mai variate profesii, de la medici si electricieni, pana la IT-isti, profesori, femei care ingrijesc batrani sau fac curatenie in case, piloti de avioane, specialisti in comunicatii, muzicieni, mici antreprenori, creatori de moda sau antrenori de tenis. Personajele reportajelor au resedinte in tarile amintite si fiecare ne prezinta perspectiva personala: si asupra tarilor de adoptie, si despre tara lasata in urma. Seria include si sase mici istorii ale unor tineri care, la Bucuresti, Cluj si Timisoara au gasit motive sa ramana in Romania. "Toti sunt mici si foarte mici antreprenori, creativi, destepti si destul de legati de Romania incat sa o aleaga. Fac festivaluri, bere artizanala, au deschis cate o cafenea, boutique de IT, co-working space sau birou de arhitectura. Toti au fost si prin alte tari, au realizat ca nu e lumea lor si au decis intoarcerea", spune Irina Pacurariu.

Tot i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro