Povesti de groaza din arhivele CNSAS. Cum erau asasinati evreii din Basarabia de catre Jandarmeria Romana. "Aviatia inamica", cel mai odios truc folosit

Povesti de groaza din arhivele CNSAS. Cum erau asasinati evreii din Basarabia de catre Jandarmeria Romana.

Exista marturii din inchisoare ale unor legionari recrutati de Serviciul Special de Informatii, care spun ca membri ai mai multor grupari legionare cunoscute, precum Grupul Razletilor, Grupul Spargatorilor de Fronturi si alte fratii de cruce, au desfasurat actiuni de incitare, diversiune in Foto Imagini atroce din timpul pogromului de la Iasi timpul Pogromului de Iasi, din vara lui 1941.

acum 63 luni (20 Apr 2015)

Propaganda guvernului antonescian a facut din evreii basarabeni principalii vinovati pentru invazia Armatei Rosii in Basarabia si ocuparea regiunii istorice pe 28 iunie 1940. Armata romana se reintorcea in Basarabia in iunie 1941, iar documente din arhivele CNSAS arata ca jandarmii romani erau trimisi in Basarabia cu ordine strict secrete de tipul "sa adunati toti evreii si sa fie exterminati".

Documentele de arhiva fac referire la evenimente petrecute in intervalul 29 iunie - 2 iulie 1944, atunci cand la Iasi se petrecea, in paralel, cel mai mare din istoria Romaniei indreptat impotriva evreilor. Potrivit unui raport al Serviciului Special de Informatii, in Pogromul de la Iasi au fost omorati 13.266 de evrei, adica mai mult de o treime din populatia de religie mozaica a orasului. Exista marturii din inchisoare ale unor legionari recrutati de Serviciul Special de Informatii, care spun ca membri ai mai multor grupari legionare cunoscute, precum Grupul Razletilor, Grupul Spargatorilor de Fronturi si alte fratii de cruce, au desfasurat actiuni de incitare, diversiune in Foto Imagini atroce din timpul pogromului de la Iasi

timpul Pogromului de Iasi, din vara lui 1941.

Multi dintre supravietuitorii pogromului de la Iasi au povestit dupa razboi ca printre cei mai violenti agresori s-au numarat politistii si jandarmii pregatiti de autoritatile antonesciene pentru a se instala in Basarabia dupa ce teritoriul va fi fost degajat de armatele germana si romana. "Intr-adevar, acestia, alaturi de militarii care se retrasesera cu un an inainte din Basarabia, manati de ideea razbunarii pentru umilinta din 1940, pentru care propaganda militara i-a facut vinovati pe evrei, au facut ravagii atat in Iasi, cat si prin zonele prin care au trecut prin Basarabia.

Iata o mostra de articol publicat in presa vremii

FOTO - Vasile Ernu/Facebook

Iata, mai jos, do... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro