Povesti cu monstrul Deltei Dunarii. Copiii mancau jumari din slanina de morun, sturionul amenintat acum cu disparitia

Povesti cu monstrul Deltei Dunarii. Copiii mancau jumari din slanina de morun, sturionul amenintat acum cu disparitia

Oamenii locului isi amintesc de vremurile de altadata cand se faceau jumari din slanina de morun. Si mama dadea un castron de jumere d-aia de peste si punea putina sare si dadea... Ruta de migratie a fost intrerupta, ca si in cazul celorlalte specii, dupa ce s-a construit barajul de la Portile de Fier.

acum 60 luni (6 Feb 2016)

Oamenii locului isi amintesc de vremurile de altadata cand se faceau jumari din slanina de morun. Iata cum descrie ea copilaria: "Inainte era peste gras, morunul ala [...] si inauntru, cand scotea matu' pescaru', era gras, ca la porc slana, ca la porc. Si prajea acolo si dupa aceea untura aia o scotea, o punea in bidoane, bucatile care au ramas in alta parte si noi copiii cand umblam: . Si mama dadea un castron de jumere d-aia de peste si punea putina sare si dadea... Ne duceam in gradina la rosioarele alea mici, mancam jumerile cu rosioarele alea mici si ne bateam cu rosioarele". Lungime de 7,2 metri Morunul este cel mai mare peste de apa dulce din lume. Cel mai mare morun prins vreodata cantarea 1.571 kg si avea o lungime de 7,2 metri. Morunul este longeviv si ajunge la maturitate in jurul varstei de 15 ani. Ruta de migratie a fost intrerupta, ca si in cazul celorlalte specii, dupa ce s-a construit barajul de la Portile de Fier. Morunul are corpul masiv, gros, alungit, placat pe partile laterale cu 41-52 de scuturi mici, cu 9-12 scuturi ventrale si 11-14 scuturi dorsale mari, partial ingropate in piele. Botul, triunghiular si ascutit la varf este turtit de sus in jos.

Extragerea icrelor de morun FOTO Arhiva Eduard Axente Migratia morunilor Depunerea icrelor, intre 500 de mii si 5 milioane, are loc in aprilie, in gropi adanci, pe fundul argilos, nisipos sau cu prundis al fluviilor. Uneori, in iernile blande, apar in fluviu inca din ianuarie, dar, de obicei, inceputul migratiei are loc atunci cand emperatura apei atinge 4 - 5 grade Celsius. In timpul migratiei, morunii infrunta curentul fluviului pana la Portile de Fier. De asemenea, mai patrund in Nistru, Bug, Nipru, iar in Marea Azov prin Din si Cuban. In Marea Neagra, morunii se intalnesc in regiunile Constanta, Agigea, Capul Caliacra si Cavarna, la adancimi ce ajung pana la 90 de metri. Misterele limbii de pamant care s-a nascut din Marea Neagra si a aparut in urma cu un secol si jumatateCiteste intreg articolul pe adevarul.ro