Povestea vietii lui Vasile Caramelea, fondatorul antropologiei sociale si culturale romanesti, apreciat de marele Claude Levi Strauss
A obtinut Premiul "Victor Babes" al Academiei Romane Cercetarile multidisciplinare efectuate in colaborare cu antropologi si sociologi romani si straini, cat si cu ocazia taberelor anuale studentesti, au fost punctul de plecare in elaborarea sistemului teoretic al primei scoli romanesti de antropologie sociala si culturala, scoala recunoscuta si apreciata pe plan national si international. Profesorul Caramelea a realizat si un bogat material documentar acumulat pe parcursul anilor de cercetari din statiile pilot Berevoesti si Campulung, cat si din reteaua extinsa de statii pilot din judetele Arges si Dolj, (mii de fotografii, grafice, harti ale diferitelor valori axiologice cercetate) destinat redactarii unei lucrari monumentale pe care visa s-o realizeze, "Atlasul axiologic roman", material ce inca este nevalorificat si zace in localul fostei statii pilot Berevoesti.
Caramelea s-a nascut la Berevoesti pe 18 februarie 1915 si a urmat cursurile liceale la liceul Dinicu Golescu din Campulung Muscel.
Ca antropolog social si cultural, Caramelea a avut contributii valoroase in domeniul antropologiei istorice, structuralist-functionaliste insistand in mod deosebit asupra aspectului comparativ natura-societate-cultura-personalitate in diferite contexte social istorice. Este creatorul modelului paradigmatic antropologic-social si cultural experimentat in cadrul celor doua statii pilot de antropologie sociala si culturala din Berevoesti si Campulung, al caror fondator a fost, statii de referinta in domeniul antropologiei care au functionat in perioada 1957-1989.
A obtinut Premiul "Victor Babes" al Academiei Romane
Cercetarile multidisciplinare efectuate in colaborare cu antropologi si sociologi romani si straini, cat si cu ocazia taberelor anuale studentesti, au fost punctul de plecare in elaborarea sistemului teoretic al primei scoli romanesti de antropologie sociala si culturala, scoala recunoscuta si apreciata pe plan national si international. Caramelea a reprezentat o recunoastere din partea mediului academic roman a meritelor sale in activitatea stiintifica si in mod deosebit pentru valoarea stiintifica a conceptelor sale filozofice susmentionate.
A predat primul curs de antropologie sociala si culturala de la Universitatea din Bucuresti
"Anul 1960 marcheaza inceputul celei de-a doua etape din activitatea sa stiintifica, dominata de eforturile de a impune si de a consacra in Romania antropologia sociala si culturala. Devine titular al postului de specialist in stiinte sociale al Centrului de Cercetari Antropologice. In august 1964 este infiintata sectia de Antropologie Sociala si Culturala in cadrul Centrului de Cercetari Antropologice. Pentru experimentarea metodelor si tehnicilor si verificarea ipotezelor sunt prezentate peste 80 de studii si articole publicate in reviste d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro