Povestea unei miliardare din China: de la o simpla muncitoare in fabrica la o antreprenoare pasionata

Povestea unei miliardare din China: de la o simpla muncitoare in fabrica la o antreprenoare pasionata

Cazul lui Zhou Qunfei, o femeie care a facut avere aproape de la zero, pare a fi unul tipic Chinei. Pe cont propriu la 22 de ani In 1993, la varsta de 22 de ani, Zhou a decis sa continue pe cont propriu. Miliardara datorita industriei telefoanelor mobile In 2003, cand inca producea lentile de ceas, a primit un telefon neasteptat de la conducerea Motorola, care i-a cerut sa o ajute la dezvoltarea unui ecran de sticla pentru un nou dispozitiv, Razr V3.

acum 92 luni (3 Aug 2015)

Cazul lui Zhou Qunfei, o femeie care a facut avere aproape de la zero, pare a fi unul tipic Chinei. In Japonia, o singura femeie a facut avere aproape de la zero, potrivit Forbes.

In opinia lui Huang Yasheng, expert in clasa antreprenoriala chineza si profesor de management international la MIT, un caz de imbogatire precum cel al lui Zhou Qunfei este posibil in China datorita politicii Partidului Comunist de a promova egalitatea sexelor, sub conducerea lui Mao Zedong. Copil sarac

Zhou Qunfei, cea mai mica dintre cei trei copii ai familiei, s-a nascut intr-o comunitate de fermieri situata la doua ore de Changsa, capitala provinciei Hunan, in centrul Chinei. Mama sa a murit cand avea cinci ani, iar tatal sau, un mester iscusit, si-a pierdut mai tarziu un deget si aproape in intregime vederea in urma unui accident de munca.

Acasa, mezina Zhou isi ajuta familia, crescand porci si rate pentru un ban in plus, in timp ce la scoala excela. Momentul a fost atat de emotionant incat i-a adus pe toti la lacrimi", a spus el. Angajata la 16 ani

In pofida capacitatilor sale intelectuale, la 16 ani a renuntat la scoala si s-a mutat in provincia Guangdong, la familia unchiului sau, in cautarea unui loc de munca.

Visa sa devina designer de moda, insa a ajuns sa lucreze intr-o fabrica din Shenzhen, unde facea lentile pentru ceas si era remunerata cu aproximativ un dolar pe zi.

"Lucram de la opt dimineata pana la miezul noptii, iar uneori pana la doua noaptea", deplangea ea. Pe cont propriu la 22 de ani

In 1993, la varsta de 22 de ani, Zhou a decis sa continue pe cont propriu. Cu economii de 3.000 de dolari, a deschis, impreuna cu cateva rude, un atelier destinat fabricarii lentilelor de ceas.

Ea facea totul in atelier, de la reparare si intretinere pana la design. A invatat, de asemenea, tehnici complexe si dificile d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro