Povestea unei iubiri din vis: un scriitor batran si o tanara, in muntii Apenini

Povestea unei iubiri din vis: un scriitor batran si o tanara, in muntii Apenini

Poet, jurnalist si scriitor cu condeiul ascutit de stilul publicistic pe care l-a practicat ani intregi, proza lui Stefano Benni este imbibata de satira la adresa societatii italiene de ieri si de azi, la adresa lumii culturale si artistice din inalta societate... Sub aceasta (falsa) poveste de iubire, Stefano Benni ascunde o inteligenta critica la adresa societatii italiene, a lumii editorilor, din care Martin s-a retras, la adresa lumii culturale, dominata de snobism si de vernisaje la care se servesc sandvisuri scumpe.

acum 73 luni (23 Dec 2014)

Poet, jurnalist si scriitor cu condeiul ascutit de stilul publicistic pe care l-a practicat ani intregi, proza lui Stefano Benni este imbibata de satira la adresa societatii italiene de ieri si de azi, la adresa lumii culturale si artistice din inalta societate...

In romanul "Din toate bogatiile lumii", publicat la Editura Nemira, intr-o colectie Babel care si-a schimbat fata, coordonata de Dana Ionescu, Stefano Benni scrie o poveste veche de cand lumea: un barbat si o femeie se intalnesc si... El este un profesor universitar in varsta, restras undeva intr-o casa din munti, departe de lumea dezlantuita, unde scrie la un computer "cu monitorul de obicei murdar si incetosat", iar ea este o tanara care-si cauta drumul sau sensul sau fericirea, usor blazata si prinsa intr-o relatie aproape nefunctionala cu un pictor ratat. Pe malul acestui lac, cei doi, Martin si Michelle, petrec un moment in care nu se intampla nimic si in care se intampla totul.

Cu un stil delicios, care imbina umorul cu o forma de tristete ironica, Stefano Benni isi lasa personajul sa se descrie in mediul sau:

"Ma apropii de 70 de ani, varsta venerabila, cand nu e mizera si locuiesc singur intr-o casa din Apenini. Dar acum simt ca sunt un batran de neporopus si de nereprezentat, care merge leganat, e mereu imbracat la fel, cu felurite pete de mancare pe nadragi si pantofi, ca in pozele cu imigranti".

Sub aceasta (falsa) poveste de iubire, Stefano Benni ascunde o inteligenta critica la adresa societatii italiene, a lumii editorilor, din care Martin s-a retras, la adresa lumii culturale, dominata de snobism si de vernisaje la care se servesc sandvisuri scumpe.

Penduland in permanenta intre "a fi si a nu fi", povestea dintre cei doi pluteste ca un abur pe deasupra si lasa loc pentru o mie de interpretari si de ganduri.

"Ma gandesc la Michelle, cu umerii goi, intr-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro