Povestea unei familii celebre de muzicieni: "Le-am cantat si comunistilor. Am dat mana cu Ceausescu de patru ori"

Povestea unei familii celebre de muzicieni:

Sotii Emilia si Dumitru Duta sunt astazi profesori ai Scolii Populare de Arte si Meserii, o institutie cu un statut destul de ambiguu, "un fel de prestari servicii", cum spune profesorul Doru Duta. O istorie de rasunet "Pe noi oamenii nu ne stiu de Duta, ne stiu de Ristea, de la al batran", spune Doru Duta, astazi profesor de chitara la institutia amintita, dar care tineretea si maturitatea si-a petrecut-o pe scene din toata lumea, ca liber profesionist, alaturi de membrii formatiei din Slatina, preferati de impresari si solicitati intens agentiei oficiale de impresariat, ARIA. Si chiar si pe atunci se mai faceau fel de fel de aranjamente, la modul ca ar mai vrut ei sa trimita in strainatate de pe la ei, de pe la Bucuresti, doar ca impresarii ne cereau pe noi.

acum 45 luni (7 Mar 2017)

Sotii Emilia si Dumitru Duta sunt astazi profesori ai Scolii Populare de Arte si Meserii, o institutie cu un statut destul de ambiguu, "un fel de prestari servicii", cum spune profesorul Doru Duta. Zeci de ani au fost profesori ai Scolii de Muzica din Slatina iar regretul lor cel mai mare este tocmai acesta ca, dupa avantul inceputului, scoala de muzica s-a transformat atat de mult incat astazi ofera sansa preponderent copiilor care vor sa studieze pianul, restul instrumentelor fiind vaduvite.

O istorie de rasunet

"Pe noi oamenii nu ne stiu de Duta, ne stiu de Ristea, de la al batran", spune Doru Duta, astazi profesor de chitara la institutia amintita, dar care tineretea si maturitatea si-a petrecut-o pe scene din toata lumea, ca liber profesionist, alaturi de membrii formatiei din Slatina, preferati de impresari si solicitati intens agentiei oficiale de impresariat, ARIA. "Il cunosteau de la seful Securitatii, pana la Tudor Postelnicu", spune fiul sau. Ristea a avut, la randul sau, bucuria sa-i vada pe scena pe patru dintre copii (a avut trei baieti si doua fete), toti baietii alegandu-si cariera muziala, iar una dintre fete, de asemenea. "A cantat cu fratele vestitului Nicolae Buica, cu George Buica, iar mai taziu, cand acesta imbatranise, dar venea la terasa sa-l auda cantand la "Obuzierul", un loc celebru pe-atunci, unde veneau ofiterii, si se mai luau de el chelnerii, tata il poftea la masa si le spunea ca e maestrul lui. Tata a fost frate de lapte cu boierul Caracostea, pentru ca pe-atunci boieroaicele nu alaptau, cautau doici cu lapte bun, le incercau laptele pe unghie, sa fie suficient de gras.

O formatie care trecea usor de auditii: "Nu stiai Strauss, Lehar, n-aveai ce sa cauti"

Traian, Doru si Costel, fiii celebrului viorist Ristea Duta, dar care avusesera acasa avantajul sa studieze si pianul cu mama, sotia lui Ristea, de asemenea talentata si cu studii la Conser... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro