Povestea unei beri de casa din Muntii Banatului. Reteta dintr-o abatie din Belgia, cum se facea in anii 1800

Povestea unei beri de casa din Muntii Banatului. Reteta dintr-o abatie din Belgia, cum se facea in anii 1800

Daca in Europa Occidentala fabricarea de bere "hand-made" este o obisnuita, fiecare satuc din Germania, Belgia, Cehia sau Anglia avand cel putin un producator de bere, in Romania cei care fac bere de casa sunt inca o raritate. Urmeza spalarea maltului la o temperatura de 78 de grade, apoi scoatem mustul si il punem la fiert, timp de 90 de minute, adaugand hameiul si condimentele", a mai povestit berarul. Clinica de Bere de la Timisoara produce Terapia Clinica de Bere este o fabrica infiintata in Timisoara de fratii Marcellus si Heinrich Loth, doi svabi care s-au repatriat in Romania dupa emigrarea din timpul lui Ceausescu. Berea de la Clinica de Bere a fost deja imbratisata de suporterii alb-violeti de la Poli Timisoara, pentru care se vine berea sub marca "Drojdierii".

acum 40 luni (14 Aug 2016)

Daca in Europa Occidentala fabricarea de bere "hand-made" este o obisnuita, fiecare satuc din Germania, Belgia, Cehia sau Anglia avand cel putin un producator de bere, in Romania cei care fac bere de casa sunt inca o raritate. In Timisoara exista de ceva vreme o minifabrica - Clinica de Bere, iar in Banat a mai aparut recent una: la Crivaia (comuna Valiug), in Muntii Semenicului. Aici se fabrica Berea Sara, o bere naturala, nefiltrata, nepasteurizata si fara conservanti. De aici a plecat totul. Folosim o reteta folosita intr-o abatie din Belgia, iar apa este naturala, din muntii Semenic", spune Razvan Sandru, cel care a pus pe picioare mica fabrica din pivnita pensiunii din Muntii Banatului. Produce 280 de litri de bere pe luna Primii pasi au fost de a invata cum se fabrica berea. Razvan Sandru a citit carti de specialitate, a vizitat berarii celebre din Europa, iar apoi a facut si un curs la Bucuresti. "Cand am stiut cum se amestec hameiul, maltul si toate mirodeniile, dupa ce am gasit sursa de apa, m-am apucat de procurarea logisticii necesare", a povestit Sandru. Au transformat ocupatia din timpul liber intr-o slujba cu jumatate de norma. Acum au ajuns sa faca 280 de litri de bere pe luna. "Am facut toate demersurile pentru a ne autoriza, ceea ce a fost incredibil de dificil. Cum se fabrica berea de casa Berea de la Crivaia este creat practic cu mana. "Apa o aducem din inima muntelui, de la cota 1.400, acolo unde am gasit izvorul cu cea mai pura apa. Apoi macinam maltul la moara noastra, il punem la inmuiat, la temperature de 68 de grade. Urmeza spalarea maltului la o temperatura de 78 de grade, apoi scoatem mustul si il punem la fiert, timp de 90 de minute, adaugand hameiul si condimentele", a mai povestit berarul.

"Berea este lasata la fermentat in sticla inca sapte zile, la o temperatura constant de 20 de grade. Apoi este tinuta la maturat inca cinci zile, la temperatura de 14 grade. Rezultatul este o bere de casa nefiltrata, cu gust unic, creata dupa o ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro