Povestea ultimului calau din Moldova: si-a executat camaradul de arme inainte de a se retrage la manastire

Povestea ultimului calau din Moldova: si-a executat camaradul de arme inainte de a se retrage la manastire

Alte stiri pe aceasta tema: Domnitorul criminal care avea placerea de a-si asasina boierii Cine a fost "Asasinul de Anul Nou", care a omorat in chinuri patru copii ai strazii in anii '80 Moartea Regelui Ferdinand si a lui Ion Bratianu, vazute prin ochii prim-ministrului Ion Gheorghe Duca

acum 83 luni (15 Jul 2017)

In prima jumatate a secolului al XIX-lea, in timpul domniei lui Mihail Struza (1834 - 1849), in padurile din Moldova existau tot felul de talhari. Conducatorul tarii a pus pe urmele acestora mai multe poteri, cea mai cunoscuta banda de talhari fiind ceata lui Ion Chetrariu.

"Capitanul de banda Ion Chetrariu, fiul gospodarului Iftimie al Saftei, cazu in cele din urma in mainile poterasilor care-i urmareau, caci astfel este sfarsitul oricarui ratacit de acest fel. Iar ca sa nu mai scape, li se pusera la picioare lanturi de cari erau legate greutati de cate 200 oca de fier. Trupurile le fusera de asemenea legate cu lanturi, iar lanturile prinse de groase carlige varate solid in ziduri. Inchisoarea era un beci adanc neiluminat, inchis cu o use ferecata si pazita de temniceri cu flinta la umar si cu pistoale la brat", a scris Gheorghe Vladimir in revista "Ilustratiune Romana", din data de 22 august 1929.

Membrii acestei cete au fost condamnati la moarte, insa cum in tara se cauta un calau, i s-a promis celui care va acepta sa primeasca diploma de calau ca va scapa cu viata.

"In ziua de 18 Aprilie 1839, Buzatu, in uniforma noua, astepta langa spanzuratoarea ridicata, sa spanzure cu mana lui pe fostul sau capitan si tovaras. Unse bine franghia cu sapun ca sa alunece, trecu latul imprejurul gatului lui Chetrariu si trase de capatul franghiei. Nu l-a invrednicit decat cu o privire plina de scarba. Ce ganduri vor fi trecut prin mintea fostului capitan de banditi, care nu ucisese pe nimeni si acum era ucis de cel ce-i fusese tovaras si supus?", a mai aratat acelati Gheorghe Vladimir.

Gavril Buzatu a omorat doar trei oameni, insa chiar si asa a fost considerat unul dintre cei mai cruzi calai pe care i-a avut Moldova. Cat a talharit, era mereu cu frica in san, tresarind la fiecare pas, de teama poterei.

Spre sfarsitul domniei lui Mihail Sturza, pedeapsa cu moa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro